НОВИНИ

Северна и Южна Корея в пряк диалог за първи път от две години

Северна и Южна Корея седнаха на масата за преговори за първи път от две години насам. Двете страни се разбраха да започнат разговори за намаляване на напрежението в граничните райони.

bnt avatar logo
от Георги Джартов
18:40, 09.01.2018
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Дипломатическият пробив идва след седмици на интензивни неофициални преговори между двете страни. Това е първата официална среща между Сеул и Пхенян от две години насам. Освен символичното участие на КНДР в Зимните олимпийски игри, преговарящите се съгласиха да разкрият още една гореща линия за пряка комуникация. Тези важни жестове на добра воля допринасят за сериозното намаляване на риска и повишаване на доверието между двете държави. От една страна Пхенян демонстрира готовност да преговаря пряко със Сеул въпреки позицията на Вашингтон. За администрацията на южно-корейския президент Мун Дже Ин, това е съществена победа, защото той е дългогодишен радетел на дипломацията. Нека сега да чуем и официалните лица:

Ри Сон Гуон, председател на комитета за мирно обединение и главен делегат от страна на Северна Корея: "Отношенията между двете Кореи са замръзнали повече от зимното време. Въпреки студа, народът изрази силен стремеж за подобряване на вътрешнокорейските връзки, които като водата, непрекъснато текат под леда и вярвам, че това голямо желание доведе до тези прегори на високо равнище."
Чун Хае-Сунг, заместник-министър на обединението, Южна Корея: "Изяснихме позициите си, че Севера и Юга ще си сътрудничат на основата на взаимно уважение и двете страни ще прекратят действията, които нагнетяват напрежение. Стана ясно, че е необходимо незабавно възстановяване на преговорите за ядрено разоръжаване и на темите, които засягат установяването на мир на Корейския полуостров."

Участието на делегацията от Пхенян е формалният повод за сближаването между двете разделени страни. Причините за това положително развитие може да се търсят в почти завършената балистична и ядрена програма на КНДР, личната амбиция на Мун Дже Ин и дипломатическият вакум, оставен от американския президент Тръмп. Очакванията са, че това положително развитие ще бъде последвано от допълнителни разговори. Бъдещи цели биха били организиране на срещи между разделени семейства от времето на Корейската война и възможни преговори за отваряне на общата икономическа зона Каесонг. Гражданите от двете страни на 38 паралел също приветстваха дипломатическия пробив. Демонстрираната добра воля и диалогичност още в началото на срещата даде повод дори да се коментира възможността за общо представяне на двете Кореи по време на Парада на нациите на Зимните олимпийски игри. Възможност, която бе почти немислима само преди месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Македония пуснаха от работа хората над 60 г. и бременни заради мръсен въздух
В Македония пуснаха от работа хората над 60 г. и бременни заради мръсен въздух
40 общински болници ще излязат на едночасов протест на 15 януари
40 общински болници ще излязат на едночасов протест на 15 януари