Рекордно висока избирателна активност на европейските избори, които приключиха снощи и разместване на политическите пластове в Европейския парламент. Утре лидерите на страните от Европейския съюз се събират в Брюксел, за да обсъждат разпределието на важните постове - председателските места в Европейската комисия, Европейския парламент и Европейския съвет.

Положителната новина на изборите за ЕП в Европа е голямата високата избирателна активност с изключение на няколко държави, сред които и България.

Няма обща тенденция, която може да се отличи от евроизборите, защото не може да се говори нито за популистка вълна в Европа, нито за запазване на статуквото. Със сигурност ще има разместване на политическите пластове, но почти никоя голяма политическа партия не може да говори за победа.

Евроскептичната партия „Брекзит“ печели евроизборите във Великобритания

Евроскептичната партия „Брекзит“ печели евроизборите във Великобритания

Големият победител на изборите във Великобритания е евроскептикът Найджъл Фараж и неговата партия "Брекзит". Той вече поиска участие в преговорите с Б...

Двете големи европейски партии - ЕНП и ПЕС предпочетоха снощи да изчакат изборните резултати извън сградата на Европарламента. Социалистите се събраха в кафе на площад Люксембург, а ЕНП - в хотел близо до колегите си. Към полунощ кандидатите и на двете семейства пристигнаха в Европарламента, но без големи фанфари. Те остават първа и втора сила, но със значителна загуба на кресла и на мнозинството си. ЕНП ще има 180 места вместо досегашните 217, а социалистите ще имат 146 вместо досегашните 187 кресла. От Българските партии в ЕНП членуват ГЕРБ и Демократична България, а в ПЕС - БСП.

Манфред Вебер - кандидат за председател на ЕНП: За ЕНП днес не преобладава чувството за победа, защото губим места. Но сме щастливи да сме първа политическа сила в Европарламента, да имаме най-голямата група и да изиграем водеща роля. Аз обещах стабилност по време на кампанията и ние като група сме готови за създадем тази стабилност. За нас е абсолютно невъзможно да направим коалиция с крайнодесните и крайнолевите.
Франс Тимерманс - кандидат за председател на ЕК: На нас ще ни е необходимо мнозинство в следващия парламент и като гледах данните разбирам защо Вебер говори за стабилност. Защото има възможност за мнозинство без ЕНП. Аз не казвам, че ще има такова, но в демокрацията е здравословно да няма партии, които са незаменими. Аз ще търся за прогресивно мнозинство, което да прави нещата, които гражданите очакват от нас.
© БНТ
Крайнодясната „Лига“ получи най-много гласове на евровота в Италия

Крайнодясната „Лига“ получи най-много гласове на евровота в Италия

В Италия евроскептиците спечелиха европейските избори . Крайнодясната партия "Лига" на вицепремиера Матео Салвини получи най-много гласове. Коалиционн...

За формиране на мнозинство съществена роля ще изградят либералите от АЛДЕ, в които членува и ДПС, които благодарение на подкрепата от партията на френския президент Макрон се превърнаха в трета политическа сила със 109 места. Най-доброто си представяне досега показаха и Зелените в Европа, в чиято фракция няма българска партия. Те се класираха четвърти със 69 евродепутати. Пети са европейските консерватори и реформисти, в които членува ВМРО. Те ще имат 59 евродепутати.

Дору Франтеску - изпълнителен директор на VoteWatch: Следващият парламент ще бъде много по-фрагментарен от сегашния, ще бъде много по-трудно да се формират коалиции, защото ще бъдат необходими поне три политически сили за това.

Дяснопопулистката група Европа на нациите и свободите ще има 58 места, вместо досегашните 37, благодарение на доброто представяне на "Лига"-та на Салвини в Италия и на Националния сбор на Марин Льо Пен във Франция. Антиевропейската група Европа на свободата и пряката демокрация също увеличава присъствието си, най-вече заради победата на партията "Брекзит" на Найджъл Фараж във Великобритания.

Победа за партията на Марин льо Пен на евроизборите във Франция

Победа за партията на Марин льо Пен на евроизборите във Франция

Крайнодесните във Франция печелят първото място в надпреварата за европарламент с 23.31 процента.Лидерът на Националния сбор Марин льо Пен поиска през...

Европейските избори приключиха, но предстоят важните преговори за разпределение на високите позиции в ЕС. Разговорите вече започнаха.

Френският президент Макрон, който е противник на процедурата с водещите кандидати, още днес разговаря със свои колеги.

Утре вечер ще се проведе работна вечеря на лидерите от ЕС, на която ще присъства и българският премиер Борисов, на която ще се говори за изборните резултати и за това кой ще е следващият председател на Европейската комисия.

В Гърция свикват предсрочни парламентарни избори

В Гърция свикват предсрочни парламентарни избори

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас обяви предсрочни избори, след тежката загуба от опозиционните консерватори на изборите за Европейски пар...

Още по темата ЕВРОИЗБОРИ 2019