НОВИНИ

Историците: Има подводни камъни в новите учебни планове

И историците днес се включиха в разразилия се в последните дни обществен дебат за използването на изразите турско "владичество", "робство" и "съжителство" в бъдещи учебниците по история. Според учените коректният начин, по който може да бъде наречено времето след Османското завоюване на българските земи, е владичество.

bnt avatar logo
от Йордан Димитров
17:44, 29.01.2016
Чете се за: 01:02 мин.
Още

Според учените историци, основният проблем на Министерството на образованието е неумението правилно да обясни предложената учебна програма, и това е предизвикало основателно недоволство сред хората.

Въпреки това обаче, според повечето изказани днес мнения има заложени подводни камъни в новите учебни планове, като последиците от тях във времето биха били бавното обезличаване на българите.

Проф. Пламен Павлов отчете като най-голям гаф на министерството намерението да се извади Записки по българските въстания от учебната програма. Това според него ще доведе до забравата на баташкото клане. Учените се обединиха категорично около едно.

Проф. Христо Матанов: "Научният термин е владичество. Съжителство никога не е вкарвано като официален термин, но то съществува в ежедневния живот, иначе как ще си обясните традициите в българската кухня, ако робството е било само колене и изнасилване, защото някои така си представят робството. Ако беше само това - ние нямаше да сме тук, нямаше да има българи."
Акад. Георги Марков: "Няма такова нещо съжителство. Аз по майка съм от Калофер - там където събират подписи. Една моя съгражданка го отбеляза - Калофер три пъти е опожаряван и клан. Мирно съжителство било . Нека да не приспособяваме историята към съвремието - понеже трябва да има толерантност. Съгласен съм! но не да даваме за пример Османската империя как сме съжителствали. Всекидневната история може само да допълва събитията, тя не може да замести цялата история, както някой иска. всеки народ си има историческа съдба, ние си имаме нашето ДНК, не трябва да го подменяме."

В разговори и спорове около съжителство и владичество, ще изтлеят ли пожарите от Батак в съзнанието на българите след време. Новият образователен министър ще остави ли в задължителната учебна програма Записки по българските въстания - предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реформаторите търсят консенсус кого да издигнат за нов просветен министър
Реформаторите търсят консенсус кого да издигнат за нов просветен министър
Унгарският премиер високо оцени България по отношение на бежанската криза
Унгарският премиер високо оцени България по отношение на бежанската криза