НОВИНИ

История от графити във Враца

Във Враца графити на изкуството преобразяват градския пейзаж и се включват в цялостна програма за патриотично възпитание на деца и възрастни. Първият проект вече се реализира на фасадата на триетажна къща в центъра по пътя за пещерата Леденика.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
13:05, 14.06.2017
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Паното с патриотичен сюжет е с площ над 120 квадратни метра и се рисува с помощта на автокран. Автори на творбата са популярният у нас графити художник от Търговище Станислав Трифонов с артистичен псевдоним Насимо и асистентът му Светльо от Велинград. Основна фигура в картината е млад мъж в национална носия, а композицията включва образи-символи, които внушават гордост и преклонение пред патриотичните идеали на българското Възраждане.

Светльо, художник: - Изцяло символична е картината, ще има орел, който символизира божественото начало, поривът, силата, също и факел, който осветява пътя, човекът е устремен към балкана като символ на чистотата, а факелът е символ на просветлението.

Според кмета на Враца това е първата стъпка да се съчетаят модерните технологии с опазването на историческите ни традиции в името на родолюбието, а графитът ще стане една от забележителностите на Враца.

Калин Каменов, кмет на Враца: - Целият управленски мандат е свързан с това да възвърнем любовта в подрастващите към нашата история, към традициите, към нашето героично минало. За мен е огромно удоволствие, че ще имаме такава възрожденска творба в нашия град, пък и е на главен път и ще се вижда от всички, които минават.

Графитът е част от младежки брейк фестивал, в рамките на който благотворителна изложба ще събира средства за реставрацията и охраната на родния дом на един от видните врачански възрожденци Никола Войводов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев награди Бербатов и Фиго за благородната им кауза
Румен Радев награди Бербатов и Фиго за благородната им кауза
Затвориха улица в центъра на Асеновград заради изграждането на водния цикъл
Затвориха улица в центъра на Асеновград заради изграждането на водния цикъл