НОВИНИ

История от Студената война: Американски дезертьор в Северна Корея

На 77 години в Япония почина един от четиримата американци, дезертирали в Северна Корея през 60-те години. Дженкинс живее близо 40 години като пленник в изолираната комунистическа страна. Той е и единственият от четиримата, пуснат на свобода. Вижте още за тази малко позната страница от Студената война.

Невена Бонева
от Невена Бонева
09:26, 16.12.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Няколко бири, няколко крачки през демилитаризираната зона - това преобръща съдбата на 24-годишния американски сержант Чарлз Дженкиснс една януарска вечер през 1965. Дезертира и се предава на севернокорейските войници, защото го е страх, че ще го убият по време на патрулиране в зоната или че ще го пратят да воюва във Виетнам.

Планът му бил да се предаде в съветското посолство и да се върне в САЩ при размяна на пленници. Но го задържат в Северна Корея и го принуждават като другите трима американски дезертьори от предишните две години, да превежда, да преподава английски и да играе лошия в пропагандни филми.

Имало и бой, брутални и често ненужни медицински процедури. Насила през 1980-а го оженват за младата Хитоми Сога. Тя е от десетината японски граждани, отвлечени в този период в Северна Корея, за да учат на японски тамошните шпиони. Но двамата се влюбват, раждат им се две дъщери, през 2002-а тя е освободена след среща на върха между Пхенян и Токио, а след две години той е пуснат да отиде при нея. В Япония се предава на американската армия, разжалват го и го осъждат на 30 дни затвор. После семейството се установява в нейния роден остров Садо.

Чарлз Дженкинс: Днес е първият ден от последната страница на моя живот. Надявам се тук, на този остров в Япония, да прекарам остатъка от живота си заедно с моята съпруга и децата.

Там Дженкинс посреща туристи, продава сувенири и мъчително се приспособява след 40 години изолация - не е виждал компютър или интернет, има здравословни проблеми заради медицинските интервенции, на които е бил подложен в северна Корея. Казва, че е намерил щастието. До края на живота си обаче е преследван от страха, че той и съпругата му ще бъдат убити от севернокорейски агенти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално откриват новия туристически сезон в Банско
Официално откриват новия туристически сезон в Банско
​Жълт код за силен вятър е в сила за 12 области в страната
​Жълт код за силен вятър е в сила за 12 области в страната