НОВИНИ

"История славянобългарска" ще се учи в 9-ти, вместо в 6-ти клас

"История славянобългарска" не отпада от учебната програма. Паисиевата творба няма да се учи в 6-ти, но ще се изучава в 9-ти клас. Аргументът на министерството е, че произведението е за по-големи ученици, още повече, че в 9-ти клас и по история ще се учи Възраждане. Днес министерството трябваше да представи новите учебни програми за 2-ри, 6-ти и 8-ми клас, но разговорът беше предимно за произведенията по българска литература.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:40, 25.01.2016
Чете се за: 01:37 мин.
Още

Все пак отпадат 31 произведения по литература - засега не е ясно кои са те. Целта на новите програми била 40 % от материала да е за новите знания, а 60 на сто от времето да е за преговор. Затова се налагат и някои ограничения. Стиховете на Добри Чинтулов например вече ще се изучават в часовете по музика, тъй като са текстове на известни песни. "Крадецът на праскови" на Емилиян Станев отива в разширената подготовка, а главата "Бай Ганьо в банята" по настояване на министъра ще се замени от "Бай Ганьо пътува". И още промени - в 8-ми клас по литература ще се учи Античност, Средновековие и Ренесанс, в 9-ти клас- Възраждане и в 10-ти - Българска литература. Ето как министърът отговори на притесненията, че "История славянобългарска" пада от учебната програма.

;

Защо "История славянобългарска" разбуни духовете през последните два дни

В петък вечерта нови програми за 2, 6 и 8 клас бяха качени на сайта на просветното министерство и се оказа, че в програмата по литература за 6-ти клас Историята липсва. Разбира се, не беше отчетено, че тя може да е в някой друг от класовете, които не са публикувани- в случая оказа се че е в програмата за 9-ти клас и никога не е махана от програмите. Причината за преместването - от министерството смятат, че е за по-големи ученици, малките не могат да е разберат, а и в 9-ти клас се учело по история Възраждане. Така че ще има връзка между двата предмета.

Проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката: Нито пада, нито изчезва, нейното изучаване в 5-ти мисля клас беше, в шести, е по-добре да бъде в края на прогимназията в 9 клас заради възрастовата психология и заради това, че тогава и историята е различна, материала, който ще се изучава по история съвпада.

В нашата анкета, която пуснаха на сайта на новините 62 % от хората смятат, че трябва да се учи в 9-ти клас, както е преценило министерството. Ето какво е мнението на учителка от Пловдив:

Татяна Бакалова, учител по литература, Пловдив: Ако подходим емоционално, нека си остане в 6-ти клас, ако подходим към жанрови особености, специфика на текста, вписването му в културен, социален, политически, исторически контекст, не в 8-ми - нека да си бъде в 12 -ти, но по новата програма, която се обсъжда това е невъзможно. Хубаво е децата да го познават обаче с оглед техните възрастови особености.

Общо 31 произведения по литература отпадат от новата учебна програма - сега са 171 ще станат 140. От министерството обаче не пожелаха да кажат кои са отпадналите, най-вероятно, за да не възникнат нови спорове. Целта на новите програми е, казаха оттам, 40 % от материала да е за новите знания, а 60 на сто от времето да е за упражнения.Затова се налагат и някои ограничения.

Стиховете на Добри Чинтулов например вече ще се изучават в часовете по музика, тъй като в същото време са и известни песни. Същото се отнася и за "Хубава си моя горо " на Каравелов. "Крадецът на праскови" на Емилиян Станев и "Дервишово семе" на Хайтов отиват в профилирана подготовка, а "Хамлет" е надделял над "Ромео и Жулиета" в програмата за 9-ти клас. Там отпада " Граф Монте Кристо" на Дюма. Главата "Бай Ганьо в банята" в 7-ми клас пък по настояване на министъра ще се замени от "Бай Ганьо пътува", тъй като министър смята, че не представя добре страната ни.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар изпепели апартамент, семейство остава без дом
Пожар изпепели апартамент, семейство остава без дом
Близки обжалват присъда за катастрофа
Близки обжалват присъда за катастрофа