НОВИНИ

Историята на метеорологичната станция на връх Мусала

Тази седмица метеорологичната станция на връх Мусала спря измерванията за първи път откакто е открита преди 84 години. Поглед в архивите от онова време показа, че "наблюдателницата" е създадена с личната подкрепа на цар Борис III, като част наблюденията дори се предават по личната му телефонна линия.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:28, 09.10.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Интересни исторически факти за метеорологичната станция на Мусала открива бившият пиар на царското семейство Цветелина Узунова. Сред многото документи в архива, съхраняван от нея, е и този, свързан със създаването на станцията, наречена тогава "наблюдателницата на връх Мусала".

Годината от август 1932 до август 1933 г. по принцип била посветена в световен мащаб на засилени изследвания на атмосферата. Оказало се, че от Балканския полуостров нямало кой да предава информацията. Именно затова Цар Борис III активно се ангажирал с построяването на наблюдателница. Според документите той разрешил да се строи на "негови собствени места", да се предават по неговата телефонна линия резултатите от наблюденията, дал парични помощи и два хелиографа. Парични средства за изграждането на станцията добавили още туристи и широката българска общественост. Наблюдателницата е проектирана от архитектите туристи Панайот Калчев и Генчо Скордев и е построена от трудоваци и военни.

Цветелина Узунова: "На 2 октомври 1932 година, когато е било официалното откриване от името на цар Борис III слово произнася д-р Иван Буреш, който е по това време е бил директор на Царските природонаучни институти. Та той казва в словото си, че завещава тази станция на поколенията за чиста наука и че нейният интернационален смисъл ще разнася доброто име на България из цяла Европа".

Наблюдателницата е осветена от трима свещеници, имало изпълнения на самоковския хор, присъствали и представители на Негово Величество. Станцията била призната за държавен институт, а на наблюдателя била осигурена заплата от Дирекцията по метеорология. Така затворената днес по неясни причини метеорологична станция всъщност се оказва рожба на благотворителната дейност на царската фамилия и българското общество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба за светлината и цветята
Изложба за светлината и цветята
Репортерски поглед: Европейската агенция за гранична и брегова охрана
Репортерски поглед: Европейската агенция за гранична и брегова охрана