НОВИНИ

​Историята на Народния театър оживява в снимки и костюми

Историята на Народния театър оживява в снимки и костюми. През седмицата там беше открита изложба на сценични облекла от началото на века, картини и писма на Вазов. Неин куратор е Росица Малчева-Златкова, а идеята е на известния изкуствовед Бисера Йосифова.

Андреа Драганова
от Андреа Драганова
09:57, 15.04.2017
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Фоайето на Първи балкон в Народния театър се превърна в истински музей на миналото на първата ни сцена.

Театърът отвори част от изключително богатия си архив, за да разкрие някои от най-любопитните артефакти, свързани с неговата история.

Мирела Иванова - драматург в Народния театър: Тази изложба е много интересна, защото представлява цялостна еклектична картина на тайнственото задкулисие на сцената на театъра.

Вниманието привличат репликите на едни от най-известните портрети, които красят сградата отвътре като тази на патрона на театъра Иван Вазов, рисуван от Петър Морозов през 1920 г. И това не е всичко.

Гостите на изложбата ще могат да видят оригинални сценични облекла от представления на Народния театър. Сред тях са костюмът на Сава Огнянов от спектакъла „Укротяване на опърничавата" на Уилям Шекспир, на Васил Кирков от „Коварство и любов" на Фридрих Шилер, на Олга Кирчева от „В полите на Витоша" на П. К. Яворов.

Интерес представляват и безценни оригинали. Най-старият от тях е писмото на Иван Вазов до актьора Атанас Кирчев по повод постановката на „Борислав" от Вазов, чиято премиера е през 1909 г.

Мирела Иванова - драматург в Народния театър: В други витрини можем да видим също оригинални скици на Дечко Узунов от 1931 година по представлението на "Престъпление и наказание". Изложбата е общо дело на мнозина и много се радваме, че тя се осъществи, защото придава още един красив оттенък на празника театър!

Експозицията ще бъде постоянна и с течение на времето ще бъде допълвана и обогатявана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненският театрално-музикален продуцентски център в Топ 5 на българските сцени
Варненският театрално-музикален продуцентски център в Топ 5 на българските сцени
​Инициатива за реставрирането на два римски моста край Смолян
​Инициатива за реставрирането на два римски моста край Смолян