НОВИНИ

"Тиха нощ, свята нощ" се родила след вулкан

Изригването на един вулкан през 1816 година в Индонезия се превръща в причина за създаването на песента "Тиха нощ, свята нощ". Мощното изригване, поражда глобални климатични аномалии. Над Европа и Северна Америка настъпва вулканична зима. Необичайният студ води до редица поражения. Цената на зърното се повишава 10 пъти. Хората масово гладуват. Светлината сякаш си е отишла.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
09:45, 23.12.2016
7975
Чете се за: 01:57 мин.
Още

Един млад свещник в градчето Мариапфар, Австрия - търси начин да върне вярата в гладните хора.

Армин Ян Хомфън, музикант: "Хората нямали храна, нямали нищо, умирали много рано. За това е било важно за Йозеф Мор да даде мотивация на хората, да гледат позитивно на света."

Така свещеник Йозеф Мор написва стиховете за светлината на Витлеемската звезда, символ на Христовото Рождение. Знак за спасението на човеците. Младият свещник отнася със себе си стиховете в родния си град - Оберндорф. Така две години по-късно те ще се превърнат в познатата и обичана днес песен - "Тиха нощ, свята нощ".

Армин Ян Хомфън, музикант: "По принцип всички знаят, че песента е от 1818. В църквата в Обендорф органът не е работел и на Бъдни вечер не е имало възможност за свирене. За това Мор е помолил учителя по музика да напише мелодия за поема, за да могат да изпеят нещо на литургията."

За това и днес за рождена година на песента се приема 1818 г. Според музиканта Армин Ян Хомфън, роден и отраснал в Австрия, за рождена година на песента, трябва да приемаме 1816 г.

Армин Ян Хомфън, музикант: "Преди 20 години са намерили автограф в Мариапфар, на 120 км от Оберндорф и оттогава има дата две години по-рано. За това честваме 200 години от създаването на текста на песента."

През 1831 година "Тиха нощ, свята нощ" се появява за първи път в два песенни сборника, издадени в Берлин и Дрезден. Срещу имената на авторите пишело - неизвестни. След като природните стихии се превърнали в повод за създаването на песента, войните на Стария континент я разпространили между народите.

1851 година, пруският крал Фридрих Вилхелм Четвърти, заповядал да бъдат открити създателите на песента, защото бил влюбен в нея. Търсенето не отнело много време. Натоварения със задачата по търсенето бил директора на хора в австрийския град Залцбург. Докато размишлявал от къде да открие авторите, направил забележка на едно от момчетата, че не пее правилно коледната песен. Момчето му отговорило, че то знае по-добре как тя се изпълнява, тъй като баща му я написал. Така композитора вече бил ясен - Франц Грубер, а като автор на текста бил записан свещеника Йозеф Мор. Всички приели обаче годината на първото изпълнение за рождена на песента.

Днес в Оберндорф върху църквата "Свети Николай" има надпис в памет на двамата създатели на песента. Текстът и мелодията днес са познати в целия свят.

Първото и голямо представяне, с още неизвестни автори, било пред кралския двор в Лондон през 1827 г., по-късно в Москва през 1831 г. и в Ню Йорк през 1839 г. Песента е била изпята едновременно на немски и на английски език по време на Коледното примирие през 1914 година по време на Първата световна война, защото текстът и мелодията били познати на войниците и от двете страни на фронтовата линия.

С времето песента "Тиха нощ, свята нощ" се разделила с три от куплетите си.

Армин Ян Хомфън, музикант: "Германците, австрийците не пеят всички куплети, аз разбира се, мога."

Тази непозната част от текста гласи "Тиха нощ, свята нощ, която дава здраве на света, тиха нощ, свята нощ, от горе се спуска помощта на Бог, защото Иисус е Богочовек".

Армин Ян Хомфън: "Музиката, дава чувстване на индивидуалния човек."

Музиката е дар. А тази песен - светлина. Символ на обединението и смирението на хората, пред Раждането на Господния син - Иисус Христос. Този, когото Бог изпрати за да спаси нас грешните хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина проф. Кръстьо Петков
Почина проф. Кръстьо Петков
​Успех в борбата срещу Ебола
​Успех в борбата срещу Ебола