Италианец, който живее в софийското село Габровница е първата жертва на големите горещини във Врачанско. Човекът починал в колата си в село Зверино, след като получил инфаркт вследствие на високите температури от над 35 градуса на сянка.

Враца

Нашите кореспонденти във Враца провериха как хората се борят с горещините.

Горещото време е особено опасно за здравето, предупреждават медиците. Според тях рискът не бива да се подценява, защото може да бъде животозастрашаващ.

Д-р Веселин Николаев, ЦСМП-Мездра: Най-честата причина за колапса е получаването на топлинен удар. Рухва кръвното налягане, получават се ритъмни нарушения, при по-тежки случаи може и летален изход да се получи.

Въпреки предупрежденията на медиците, жегите не спират хората, които имат неотложна работа.

Петрия Младенова: Е да, жега, пек, ама съм болна и от чудо съм дошла, сега отивам до Бърза помощ.
Георги: Навън под сенчица, на прохладно – става.Знаете ли, че ако човек има предразположеност към инфаркт например е най-добре да не се показва навън в това време? – Е, тези подробности не ги знам.
Д-р Веселин Николаев, ЦСМП-Мездра: Най-уязвими са възрастните хора, малките деца и хора с хронични сърдечно-съдови заболявания. Най-добре е те да не изличат в слдеобеднитечасове от 14 до 17 например, да се пият повече течности, да се носят светли дрехи.

И при рекордните температури обаче не спира работата по строителните обекти, като ремонта на пешеходната зона в центъра на Враца. А единственото спасение в горещините са градските чешми.