НОВИНИ

​Италианска гражданка е отвлечена в Кения

Въоръжени мъже са отвлекли италианска доброволка в крайбрежен район на Кения, заяви кенийската полиция, цитирана от Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
11:54, 21.11.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света
​италианска гражданка отвлечена кения

Петима души са ранени от нападателите, които нахлули в търговски център и открили безразборна стрелба, съобщи шефът на полицията Джоузеф Бойнет. По думите му отвлечената доброволка е 23-годишна италианка. Мотивът за нападението не е известен, а засега не е известно и кои са нападателите, добави той. Похитителите на италианката приличали на сомалийци, твърди очевидец на нападението, цитиран от Ройтерс.

Базирани в Сомалия ислямисти бяха обвинени в миналото за вълна от отвличания на чужденци по кенийското крайбрежие. Кения заяви, че е била принудена да изпрати войски в Сомалия през 2011 г., за да се борят срещу екстремистите от Аш Шабаб, след като бяха отвлечени четирима чужденци. Една от тях, французойка, болна от рак, отвлечена от кенийски курортен остров на 1 октомври 2011 г., докато спяла в леглото си, почина в плен в Сомалия. 66-годишната жена, прикована в инвалидна количка, трябваше да взима специални медикаменти по няколко пъти на ден, а похитителите не бяха взели лекарствата със себе си.

Изправена пред перспективата от крах на туристическата индустрия след отвличанията, Кения изпрати войски в Сомалия по-късно същия месец, за да се справят с ислямистите. Оттогава Аш Шабаб е извършила многобройни атаки в Кения, като заявява, че това е отмъщение за присъствието на нейните войници в Сомалия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разгорещени дебати в парламента около оставката на Валери Симеонов
Разгорещени дебати в парламента около оставката на Валери Симеонов
Американският сенат с призив към Тръмп по случая Хашоги
Американският сенат с призив към Тръмп по случая "Хашоги"