Въоръжени мъже са отвлекли италианска доброволка в крайбрежен район на Кения, заяви кенийската полиция, цитирана от Асошиейтед прес.

© снимка: АРХИВ

Петима души са ранени от нападателите, които нахлули в търговски център и открили безразборна стрелба, съобщи шефът на полицията Джоузеф Бойнет. По думите му отвлечената доброволка е 23-годишна италианка. Мотивът за нападението не е известен, а засега не е известно и кои са нападателите, добави той. Похитителите на италианката приличали на сомалийци, твърди очевидец на нападението, цитиран от Ройтерс.

Базирани в Сомалия ислямисти бяха обвинени в миналото за вълна от отвличания на чужденци по кенийското крайбрежие. Кения заяви, че е била принудена да изпрати войски в Сомалия през 2011 г., за да се борят срещу екстремистите от Аш Шабаб, след като бяха отвлечени четирима чужденци. Една от тях, французойка, болна от рак, отвлечена от кенийски курортен остров на 1 октомври 2011 г., докато спяла в леглото си, почина в плен в Сомалия. 66-годишната жена, прикована в инвалидна количка, трябваше да взима специални медикаменти по няколко пъти на ден, а похитителите не бяха взели лекарствата със себе си.

Изправена пред перспективата от крах на туристическата индустрия след отвличанията, Кения изпрати войски в Сомалия по-късно същия месец, за да се справят с ислямистите. Оттогава Аш Шабаб е извършила многобройни атаки в Кения, като заявява, че това е отмъщение за присъствието на нейните войници в Сомалия.