Осемте имота са незаконно построени и ще бъдат разрушени до края на годината. Кметът на Рим Вирджиния Раджи определи полицейската операция като историческа.

© БТА

Масирано полицейско присъствие - с коли, автобуси и пеша - 600 полицаи бяха изпратени в квартал Куадраро.

Униформените влязоха в незаконно построените вили на фамилията Казамоника, която доминира престъпния свят в югоизточните части на Рим в продължение на десетилетия. През юли в същите тези къщи бяха арестувани 33 членове на клана.

Вирджиниа Раджи, кмет на Рим: Това е сериозен удар срещу организираната престъпност. Операцията е за разрушаване на осем незаконни къщи, недосегаеми в продължение на 30 години.
Кланът Казамоника стана известен с тази сцена от 2015 година.
Кланът Казамоника стана известен с тази сцена от 2015 година. © EBU

Погребението на един от босовете беше под звуците на музиката от "Кръстникът", а над опечалените хеликоптер разпръскваше листенца от рози. На плакат пишеше - "Ти превзе Рим, сега ще превземеш Рая."

Сега обаче вътрешният министър обеща лично да гледа, когато булдозерите унищожават тяхната собственост.

Матео Салвини, министър на вътрешните работи на Италия: Това е послание към жителите на Рим и всички италианци - законите отново се спазват.

Някои от вилите са построени в райони с археологически находки и дори включвали цели елементи от историческия акведукт "Феличе" от 16 век.