НОВИНИ

Италиански студенти протестираха срещу намаляването на парите за образование

Студенти протестираха в цяла Италия срещу плановете на правителството за финансиране на образованието, в първа проява на широко недоволство срещу новото популистко правителство, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от БТА
21:34, 12.10.2018
Чете се за: 01:13 мин.
По света
италиански студенти протестираха намаляването парите образование

Младежи демонстрираха в 50 града, а 3000 завършиха протеста си пред министерството на образованието в Рим. Стотици се събраха в северния град Торино, където демонстранти изгориха чучела на вицепремиерите Матео Салвини и Луиджи Ди Майо.

Студентски лидер каза по "Радио 24", че образователното ведомство не е приело искането им за среща.

"Отхвърляме кампанията за "икономии" по отношение на училищата", каза Джамарко Манфреда, който е сред лидерите на протеста. "Ако правителството не се плаши от промени, да го покаже като инвестира в образованието", каза Манфреда.

Студентите критикуваха липсата на средства за учебници, транспорт и подобрения в училищните сгради, много от които не са ремонтирани от години заради намаляването на разходите.

Протестиращите настояваха също за правото на деца на чужденци, родени в Италия, автоматично да получават гражданство, а не да чакат до навършване на 18 години, за да кандидатстват за това.

Вицепремиерът Салвини реагира гневно на протестите и каза, че горенето на чучела и обесването им на улични лампи е "отвратително".
"Тези "демократични" студенти, обгрижвани от социални центрове и от някои преподаватели, имат нужда от много уроци по гражданско образование", написа Салвини в Туитър.

Ди Майо, който отговаря за икономическо развитие и министерството на труда, отговори, че вратите на министерството са отворени и призова: "Нека построим заедно ново училище".

Италианският парламент одобри правителствения план за разходи, който включва пари за пенсионна реформа, за основно възнаграждение за някои лица, които си търсят работа, и за намаляване на данъците. Всички тези мерки бяха сред водещите предизборни обещания.
Правителството изчислява, че увеличаването на разходите ще увеличи и дефицита до 2,4 процента от БВП, което разтревожи инвеститорите и други държави от еврозоната.

Италианското министерство на икономиката днес излезе със съобщение, че министър Джовани Триа е казал на американския си колега Стивън Мнучин, че целта на бюджет 2019 г. е "да засили растежа на италианската икономика".

Плановете на Рим за увеличаване на разходите предизвикаха загриженост, че третата по големина икономика в еврозоната няма да е в състояние да понижи големия си дълг. Италия настоява, че мерките ще насърчат икономическия растеж и в края на краищата отново ще понижат дефицита, но инвеститорите изглеждат скептични.

След одобряването на разходите от парламента, следващата стъпка ще е изготвянето на проектобюджет, който в понеделник ще бъде изпратен в централата на ЕС.

Очаква се Европейската комисия да вземе отрицателно становище по него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Драгомир Стойнев: Никой не приема новите модели за реформа в здравеопазването
Драгомир Стойнев: Никой не приема новите модели за реформа в здравеопазването
Валентин Радев: Не всички факти по убийството на Виктория са ясни за обществото
Валентин Радев: Не всички факти по убийството на Виктория са ясни за обществото