НОВИНИ

​Италиански театър в Столипиново като част от Европейска столица на културата

Италиански театър влиза в Столипиново като част от програмата на Европейска столица на културата, съобщиха от пресцентъра на Фондация "Пловдив 2019".

​италиански театър столипиново част европейска столица културата
bnt avatar logo
от БНТ
13:25, 26.06.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

С театрални работилници, изследователски разходки и запознаване с децата и младежите от Столипиново започва проектът на италианската театрална компания "Gommalacca Teatro".

В рамките на два дни - на 27 и 28 юни, професионалните актьори и сценографи от Италия ще се запознаят с квартала и ще очертаят пространства за работата си в Пловдив. Ще се проведат пет театрални изследователски семинара с участието на младежи от българската и ромската общност на възраст от 14 до 25 години.

Целта е чрез техниките на сценичните изкуства да бъде създаден нов език за общуване между участниците от ромската общност на Столипиново и връстниците им от други квартали на града.

Проектът на италианците със заглавие "Aw(E)are" се реализира от юни 2018 до януари 2019 г. като част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Техни партньори са Младежки клуб "Рома" и Център за интегрирани изкуства "Матера". Работилниците се осъществяват и със съдействието на Национален алианс за работа с доброволци.

Неформалният метод на работа на италианската театрална компания е базиран върху педагогически подход към сцената и идеята за "потапяне" чрез визуалните изкуства за преосмисляне на границите и освобождаване на въображението.

Работата с "Gommalacca Teatro" е продължение на партньорството на фондация "Пловдив 2019" с италианската Столица на културата и част от дългосрочните дейности за работа с общностите в града, се посочва още в съобщението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изследване: Доверието в кабинета в края на европредседателството ни е стабилно
Изследване: Доверието в кабинета в края на европредседателството ни е стабилно
Старши комисар Николай Спасов е новият директор на ОДМВР-София
Старши комисар Николай Спасов е новият директор на ОДМВР-София