НОВИНИ

След Пловдив: Италианският град Матера става Европейска столица на културата

Южният италиански град Матера в областта Базиликата днес става официално европейска столица на културата за 2019 г. редом с Пловдив, където церемонията се състоя на 12 януари.

bnt avatar logo
от БТА
10:54, 19.01.2019
Чете се за: 02:18 мин.
Още
пловдив италианският град матера става европейска столица културата

Подготовката за официалното откриване продължи една година, а почетни гости на тържествената церемония по откриването ще бъдат най-висшите държавници - президентът на Италия Серджо Матарела и премиерът Джузепе Конте, съобщават сайтовете Матера инсайд, Матера лайф и Матера-Базиликата 2019.

Откриването ще продължи през целия уикенд, като започва сутринта и ще приключи в края на 20 януари. Областта Базиликата е известна с това, че всяка от 131-те й общини има свой собствен оркестър. Днес повечето от тези оркестри ще бъдат в Матера, за да огласят с музика и ритми всички квартали на града.

;

Откриването ще протече в пет етапа. В 10 ч. всички граждани и гости на Матера са поканени на откриването на сцената на открито. Тя се намира насред бивша кариера, наречена Кариерата на Слънцето, която е разположена на входа на града, заобиколена е от скали и е обособена като театър на открито. Там ще се провеждат основните прояви на открито през близо 50-те седмици, през които Матера е европейска столица на културата.

Самото откриване на сцената в Кариерата на Слънцето ще стане с концерт на 14 оркестъра, 7 от които местни и 7 европейски, сред които и един от Пловдив, пише сайтът Матера лайф. Спектакълът се нарича Отворени звуци. Кариерата на Слънцето има голямо историческо значение за града, тъй като в Средновековието там е имало храм, наречен Църквата на Слънцето. От кариерата, както и от други кариери наоколо, е бил извличан вулканичен туф за изграждане на жилищата в старите квартали на Матера.

Вторият знаков елемент от откриването започва в 13 ч. и се нарича Отворен град. Всички обществени места, училища, седалища на асоциации, общински сгради отварят врати за тържества с музика и с традиционното блюдо на Матера крапиата (гъста супа, приготвена с отглеждани в района зеленчуци, като грах, боб, леща, пресни картофи, и подправена само със сол). Очаква се да бъдат приготвени 5000 порции, за да бъдат раздадени на музикантите от оркестрите, които цял ден ще свирят из улиците на града.

Третият ключов елемент започва в края на следобеда в 16,30 ч. и се нарича Отворени светлини. Епицентровете му са три - Площадът на катедралния храм и двата най-стари квартала на Матера - Сасо Баризано и Сасо Кавеозо. Спектакълът Отворени светлини съчетава изпълнения на два полифонични хора и на акробатите от италианската театрална група, наречена Трупата на лудите, светлинно шоу, озаглавено Звездното небе на Матера, и разнородни светлинни инсталации.

;

Гвоздеят в програмата ще бъде тържествената церемония по откриването, планирана да започне в 18,50 ч. на площад Сан Пиетро Кавеозо. Тя ще се предава директно по телевизията и е наречена Отворено шоу. Именно на нея ще прозвучи и приветствието на италианския президент Серджо Матарела. На сцената на този спектакъл ще излязат национални и международни знаменитости, а накрая ще има пиротехнически спектакъл.

Последната част от откриването се нарича Отворено бъдеще. Това е и официалното мото на столицата на културата Матера. Този етап започва в 20 ч. и ще продължи до полунощ, като ще обхване ключови артерии и площади, сред които площадите Сан Пиетро Кавеозо и Виторио Венето, улиците Ридола и Корсо. Оттам ще премине парад на национални и чуждестранни артисти. Тяхната бройка е точно 2019. През цялата нощ в клубовете и баровете на Матера, както и на редица обществени места ще има ди джей партита, изпълнения на живо и други спектакли. Тържествата, макар й в по-умерено темпо, ще продължат и на 20 януари.

Жители и гости на Матера обаче казват, че градът няма нужда от зрелищни церемонии за привличане на вниманието. Самата Матера е невероятно зрелище със своя уникален пейзаж, съчетаващ дълбоки долини, скални масиви, пещери, струпани почти една върху друга каменни къщи и църкви, слели се с околните скали и пещери, а някои дори вкопани в тях подобно на троглодитни убежища, съществували по тези места преди много векове. Заради тази уникална панорама и архитектура старата част на град Матера, наричан още Каменния град, е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Матера беше избрана за европейска столица на културата за 2019 г. през 2014 г. Освен Матера още няколко италиански градове са били в миналото европейски столица на културата - Генуа през 2004 г., Болоня - през 2000 г. и Флоренция - през 1986 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седмица на мъжката мода в Париж
Седмица на мъжката мода в Париж
Рисунки от бактерии: екип от биолози в Русе участва в изложби
Рисунки от бактерии: екип от биолози в Русе участва в изложби