НОВИНИ

Италианският премиер Матео Ренци подаде оставка

Италианският премиер Матео Ренци подаде оставка, след като претърпя съкрушителна загуба на референдума за конституционни промени вчера. При изключително висока за италианските стандарти избирателна активност от 60%, гласоподавателите казаха твърдо не на промените, предложени от премиера. Екзит половете сочат, че около 58 на сто са гласували с НЕ, срещу 46% - ЗА. Вотът е считан за наказателен срещу политиката на Ренци и е успех за популистките партии в Европа. Третата по големина икономика в Еврозоната даде ясен сигнал за възхода на популистките партии и сега тръгва по пътя на политическата нестабилност. След обявяването на резултатите еврото се срина в търговията спрямо долара.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов Тоня Димитрова
02:06, 05.12.2016 (обновена)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Той обеща да напусне, ако изгуби референдума и нямаше друг ход освен да изпълни обещанието си.

Матео Ренци - премиер на Италия: "Загубих и го казвам силно и ясно, въпреки, че имам буца в гърлото си, защото ние не сме роботи. Не успях да спечеля, но ви моля да повярвате, че направих всичко по силите си."

Матео Ренци обяви, че следобед ще свика извънредно съвещание на кабинета, след което щше се отправи към президентството и ще подаде своята оставка.

В ранните часове на деня привърженици на кампанията против конституционните промени пееха италианската партизанска песен - Чао.

По улиците на Рим също имаше ликуващи.

Федерика Чарлариело: "Победата на кампанията "Не" и важен сигнал, сигнал, че хората са уморени от политиката на съкращения, от неолибералната политика на Ренци и предишните правителства."

Големите победители от вота - популистките и евроскептичните формации "5 звезди" и "Северна лига". Лидерът на движението "5 звезди" - комедийният актьор Бепе Грило заяви, че е готов да управлява страната, а Матео Салвини от антиимигрантската Северна лига определи референдума като победа на хората.

Луиджи ди Майо - депутат от движението "5 звезди": "Днес изгуби арогантността на властимащите през последните години и ние ще се поучим от техните грешки, когато сформираме правителствена програма и екип. От утре ще работим за създаването на бъдещо правителство."

Дали страната ще върви към предсрочни избори е решение, което ще направи президентът Серджо Матарела. Очаква се той да поиска от Ренци да остане на власт, поне докато парламентът приеме бюджетът за догодина по-късно този месец. А според анализатори днес Италия се събужда изправена пред заплахата от банкова криза, политически хаос, популисти, които устремено са се насочили към властта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Норберт Хофер призна поражението си на изборите в Австрия
Норберт Хофер призна поражението си на изборите в Австрия
 Матео Ренци понесе поражение на референдума
Матео Ренци понесе поражение на референдума