НОВИНИ

Италианският премиер обяви извънредно положение в Генуа след срутването на моста

39 са жертвите от срутването на моста "Моранди" в Генуа. Сред тях има три деца и четирима френски граждани. Спасителната операция продължава. Прокуратурата започва разследване за небрежност и причиняване на смърт. По-рано тази вечер на извънредното заседание правителството взе на прицел компанията - оператор на съоръжението.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:45, 15.08.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света
италианският премиер обяви извънредно положение генуа срутването моста

Правителството ще започне процедура за отнемане на концесията на Аутостраде пер л'Италия и няма да чака времето, необходимо на наказателното правосъдие. Това каза премиерът на Италия Джузепе Конте след приключване на извънредния министерски съвет в префектурата на Генуа, на който участваха лично вътрешният министър Матео Салвини, на икономиката Луиджи ди Майо и този на транспорта Донило Томинели, а останалите - в конферентна връзка.

Премиерът обяви извънредно положение в Генуа с продължителност 12 месеца от датата на трагедията, като държавата ще отпусне от Фонда за извънредни ситуации 5 милиона евро за покриване на спешните разходи. Конте каза още, че правителството е решило да обяви ден на национален траур, като точната дата ще бъде определена допълнително.

Джузепе Конте - премиер на Италия: Такива трагедии са недопустими в модерно общество. Това правителство ще направи всичко за да не допусне подобни трагедии да се разиграят отново.

Ще се вземат мерки за останките от моста, който ще трябва да бъде построен отново.

Роберто - жител на Генуа: Всички са виновни - пътната компания, която не си е свършила работата, хората, които не са взели решение за демонтиране на моста, когато станало ясно, че има проблеми, както и тези, които са отхвърлили изграждането на алтернативен път. Всички са виновни.

Говорител на Европейската комисия каза, че през април тази година за подобряване на инфраструктурата на Италия, включително и на Генуа, Еврокомисията е отпуснала средства в размер на 8,5 милиарда евро, отделно от инвестициите, които ѝ се полагат до 2020 година. А иначе продължават спасителните дейности, евакуираните са 643-ма или 311 семейства, като в голямата си част хората предпочитат да се настанят при роднини и приятели. Домовете на тези евакуирани хора са под останките на моста и ситуацията там е рискована.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Wi-Fi-сигналът може да се използва за откриване на оръжия и експлозиви
Wi-Fi-сигналът може да се използва за откриване на оръжия и експлозиви
По-ниска цена на боровинките в Благоевград
По-ниска цена на боровинките в Благоевград