НОВИНИ

Италианският премиер подаде оставка

Задълбочава се политическата криза в Италия - премиерът Джузепе Конте обяви, че подава оставка. Преди това той държа близо едночасова реч пред парламента, в която за пореден път обвини вицепремиера Матео Салвини за краха на управляващата коалиция.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:59, 20.08.2019 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Политическата криза в Италия се зароди, след като вицепремиерът и лидер на партия "Лига" Матео Салвини обяви, че слага край на коалицията с антисистемното движение "Пет звезди" на Луиджи ди Майо. Така, на практика, Салвини оттегли подкрепата си от кабинета "Конте" и призова за вот на недоверие към правителството, който обаче не се състоя.

Вместо това, италианците очакваха днешната реч на премиера Джузепе Конте да даде отговор на въпроса как ще се развие ситуацията и ще има ли предсрочни избори. Преди да обяви оставката си, 54-годишният професор по право, който не е член на нито една от двете управляващи партии, посочи Матео Салвини като единствен виновник за създалата се криза.

Джузепе Конте, премиер на Италия: Решението на Салвини да сложи край на коалицията се отрази сериозно на икономиката и обществения живот в страната. Той доказа, че единственото, което го вълнува, е неговият личен интерес и просперитетът на неговата партия. Постави тях пред благото на италианците. Меко казано странно е да искаш вот на недоверие към правителството, но да продължаваш да имаш министри в кабинета.

Сега възможните сценарии са няколко - ако кабинетът не издържи на вота на доверие, решението отива в ръцете на президента Серджо Матарела. Той може да възложи на Конте нов мандат за съставяне на правителство. Има вероятност за нова коалиция - движението "Пет звезди" и Демократическата партия, в която се завърна бившият премиер Матео Ренци. И двете партии са дали заявка, че биха подкрепили Конте, но не е сигурно, че биха се коалирали. Ако нито една партия не успее да състави правителство, то Италия ще се отправи към предсрочни парламентарни избори само година и два месеца след преходните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Нов статут на музеите
ДРУГИТЕ новини: Нов статут на музеите
Заложническа драма се разигра в Бразилия
Заложническа драма се разигра в Бразилия