НОВИНИ

Италианският премиер призна поражението си на местните избори

Опозиционната формация Движение "5 звезди" е безспорният победител на вчерашните местни избори в Италия. Това заяви на пресконференция днес лидерът на загубилата лявоцентристка Демократическа партия (ДП) и премиер Матео Ренци, цитиран от ДПА. Движение "5 звезди" се яви като претендент на изборите само в 20 от 126-те кметски надпревари на вчерашните балотажи в цяла Италия, включително в Рим, където победи с голяма разлика, както и в Торино.

италианският премиер призна поражението местните избори
bnt avatar logo
от БНТ
20:48, 20.06.2016
Чете се за: 00:24 мин.
По света

Първият от тези два резултата бе очакван, а вторият бе приет като голяма изненада. "Това е ясна, безспорна победа, нещата трябва да бъдат наречени с истинските си имена", каза Ренци на пресконференцията. Той добави, че правителството ще се отнася еднакво към всички новоизбрани кметове, включително и към тези от опозицията.

Най-голямо внимание на изборите предизвикаха кандидатките на Движение "5 звезди", и двете около 30-годишни, в Рим - Вирджиния Раджи, която бе избрана с 67,2 процента от гласовете, и Киара Апендино в Торино, спечелила 54,6 процента, както показват окончателните резултати. "Вече летим високо, към управление на национално ниво", каза пред репортери в Рим комикът и основател на Движение "5 звезди" Джузепе (Бепе) Грило.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна може да остане без дом “Гаврош”
Варна може да остане без дом “Гаврош”
Лиляна Павлова: Спекулира се с делото за винетките
Лиляна Павлова: Спекулира се с делото за винетките