НОВИНИ

Италианският вицепремиер потвърди, че страната му ще съкрати вноските си към ЕС

Италианският вицепремиер Луиджи ди Майо потвърди, че Италия ще съкрати вноските си в бюджета на ЕС, след като на минисреща на върха в Брюксел не бе намерено решение за съдбата на мигрантите, блокирани на кораба "Дичоти", предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
22:50, 24.08.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света
италианският вицепремиер потвърди страната съкрати вноските

"ЕС отново реши да обърне гръб на Италия", написа Ди Майо на страницата си във Фейсбук и добави, че страната му няма друг избор, освен "едностранно да предприеме компенсаторна мярка".
"Готови сме да намалим сумите, които даваме на ЕС", уточни той.

Италия е третият по големина нетен вносител в бюджета на ЕС (след Германия и Франция), което означава, че тя дава повече, отколкото получава. По данни на Европейската комисия през 2016 г. Италия е внесла в бюджета на ЕС близо 14 милиарда евро, а е получила 11,6 милиарда чрез различни програми.

Европейската комисия заяви, че заплахите не водят доникъде, в отговор на ултиматума на Луиджи ди Майо за разпределянето на блокираните в италианско пристанище мигранти.
"В Европа заплахите не вършат никаква работа и не водят доникъде", каза говорителят на Комисията Александър Винтерщайн.

"Слабо конструктивните коментари не са от полза и не ни приближават към решение", добави той и подчерта, че ЕК "продължава да работи интензивно за решаване на ситуацията".

;

Няма случай страна членка да е отказала да плаща вноските си в бюджета на ЕС. Това задължение е залегнало в договорите на ЕС, отбеляза Винтерщайн.

Срещата на 12 страни от ЕС в Брюксел завърши без намиране на решение къде да дебаркират мигрантите от италианския кораб "Дичоти", които са блокирани в италианско пристанище.
Сто и деветдесет мигранти бяха спасени преди седмица от "Дичоти". Тринадесет души, които се нуждаеха от медицинска помощ, бяха свалени на брега, а корабът с останалите 177 е на пристан в Катания. Под натиска на хуманитарни организации италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини позволи в сряда 27 деца да слязат на брега. За останалите мигранти обаче той каза, че ще останат на кораба, докато не бъдат поети от други страни от Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
37-годишен шофьор, употребил наркотици, блъсна линейка в София
37-годишен шофьор, употребил наркотици, блъсна линейка в София
Най-големите технологични компании обсъждат как да се справят с фалшивите новини
Най-големите технологични компании обсъждат как да се справят с фалшивите новини