НОВИНИ

Италианците гласуват на референдум за промени в Конституцията

Решаващ вот в Италия. Там гласуват на реферндум за промяна на Конституцията. На карта е заложена не само съдбата на Италия, но и на премиера Матео Ренци, който заяви, че ще подаде оставка, ако италианците не подкрепят реформите, чийто инициатор е той. Паралелът със случилото се с бившия премиер на Великобритания - Дейвид Камърън, е неизбежен. И докато италианците гласуват - два леки земни труса разтърсиха страната. Ще има ли и политически трус довечера ,когато станат ясни резултатите . Ще помете ли популизмът и Италия и каква ще е съдбата на Ренци? - Теодора Гатева с подробностите.

bnt avatar logo
от БНТ
11:37, 04.12.2016
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Около 50 милиона италианци решават днес дали да подкрепят или да отхвърлят пренаписването на една трета от Конституцията на страната. Референдумът е иницииран от премиера Матео Ренци, според когото промените ще улеснят значително законодателния процес. Противниците на плебисцита - начело с опозиционното движение 5 Звезди, смятат, че реформите ще доведат до хаос и до концентрация на властта в ръцете на министър председателя. Италианците ще упражнят правото си на глас, но много от тях решават как точно в последния момент.

Паола Ламбертучи, председател на избирателна секция
"Хората отдават голямо значени на този референдум. Мисля, че ще има много малка разлика между двата лагера, когато резултатите станата ясни, и смятам, че нищо няма да се промени."

Според икономисти и политолози, ако НЕ-кампанията победи Италия е заплашена от политически и икономически хаос.

Лука Тарделли, анализатор
"Глобализацията не е в услуга на всички сегменти в западните общества, особено що се отнася до нископлатените работни позиции. И хората искат контрол, контрол по границите, контрол на собствената си съдба и на политическата си система. Ключовата дума е суверенитет!"

Ето няколко възможни сценария за това накъде ще поеме Италия след 5-ти декември - оставка на Матео Ренци и опит за служебен кабинет от технократи, който да подготви редовните парламентарни избори, планирани за 2018. Вариант втори - бързи избори след оставка на Ренци - тук прогнозите са почти невъзможни - или триумфално негово завръщане или начело на Италия ще застане движението 5 Звезди. Не е изключено настоящият италиански премиер да размисли и дори и при загуба, да се изкуши да остане на власт. Това обаче би означавало да не се съобрази с волята на народа.

Разбира се - възможността референдумът да бъде подкрепен от повечето италианци не бива да се изключва. АКО референдумът бъде отхвърлен това ще е трети по рода си протестен вот, отхвърляне на статуквото, след Брекзит и победата на Доналд Тръмп. Въпросът е обаче дали вълната на полулизма ще залее и Италия и готов ли е Старият континент за поредната криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Известните хора в село Славяново
Известните хора в село Славяново
Ексклузивно интервю на малките репортери на БНТ с Дядо Коледа
Ексклузивно интервю на малките репортери на БНТ с Дядо Коледа