НОВИНИ

Италия блокира позицията на ЕС за признаване на Гуайдо за лидер на Венецуела

Италия блокира обща позиция на Евросъюза за признаване на опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Великобритания, Франция, Германия, Испания са сред общо 14 страни от Eвросъюза, които вече признаха Гуайдо. Изтече крайният срок към Николас Мадуро да свика нов вот заради спорове по легитимността на преизбирането му миналата година. Мадуро не изключи да се стигне до гражданска война. Гуайдо вече получи подкрепата и на Съединените щати.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:49, 04.02.2019
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Обща позиция за признаване на Гуайдо в Брюксел няма да има, съобщи испанският външен министър Жозеп Борел. Той участва в среща на първите дипломати от Евросъюза и Арабската лига. Оформили са се три лагера - страни, които подкрепят Гуайдо, Италия и Гърция, които подкрепят Мадуро и привърженици на обща позиция като Австрия и Люксембург.

Великобритания обмисля и други мерки, включително санкции. Венецуелците имат право на свободен и демократичен изказ, подчерта френският лидер Еманюел Макрон. Германия очаква Гуайдо да инициира бърз изборен процес.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Надяваме се този процес да бъде кратък и мирен.

Венецуела сама трябва да определя съдбата си, заяви Мадрид.

Педро Санчес - премиер на Испания: Избори, но които венецуелците да могат да определят със своя глас и вот собственото си бъдеще, без страх, натиск и заплахи.

Русия обвини европейските страни в опит за легитимиране на узурпирана власт. Самият Мадуро отхвърли вчерашния краен срок на Евросъюза за свикване на нови избори и заяви, че не приема ултиматуми.

Николас Мадуро - президент на Венецуела: Все едно да кажа на Евросъюза: давам ви седмица да признаете република Каталуния, в противен случай ще вземем мерки.

Мадуро предупреди, че американският му колега Доналд Тръмп ще си тръгне от Белия дом покрит с кръв и рискува повторение на Виетнамската война, ако се намеси военно във Венецуела.

За 12 месеца до ноември годишната инфлация в страната достигна милион и 300 хиляди процента, в края на миналата година цените се удвояваха средно на всеки 19 дни. От 2014 г. Венецуела са напуснали 3 милиона души. Признатият за президент Хуан Гуайдо обяви, че ще изгради международна коалиция за осигуряване на помощ за венецуелците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Започва годината на Земния глиган
ДРУГИТЕ новини: Започва годината на Земния глиган
МЗ и майки от Системата ни убива обсъдиха мерки за повишаване контрола в ТЕЛК
МЗ и майки от "Системата ни убива" обсъдиха мерки за повишаване контрола в ТЕЛК