Италия и Малта влязоха днес в нов дипломатически спор, след като над 50 мигранти бяха спасени от кораб на неправителствена организация край бреговете на Либия, предаде ДПА. Мигрантите бяха взети от плаващ под испански флаг кораб на групата "Проактива оупън армс" в либийската зона за издирване и спасяване.

Организацията обяви в Туитър, че те пътуват към безопасно пристанище, но не е ясно дали е получено разрешение за акостиране.

© БТА

Спасяването предизвика реакция на италианския вицепремиер Матео Салвини, който заяви, че мигрантите би трябвало да се отправят към Малта, защото там е най-близкото пристанище за кораба.

„Забравете да акостирате в италианско пристанище. Спрете мафията на трафика на хора: ако по-малко хора заминават, по-малко хора умират“, каза той в Туитър.

Малтийският министър на вътрешните работи и националната сигурност Майкъл Фаруджа отвърна малко след това, като пусна в Туитър изображение на карта, показваща, че корабът е по-близо до Лампедуза, поради което Италия би трябвало да поеме отговорност.

„Моля, спрете да разпространявате фалшиви новини в опит да въвлечете Малта в спор без действителна причина. Публикуваме тази карта, за да видят всички. Това са факти, не мнения“, заяви той.

Датски товарен кораб с над 100 мигранти акостира на пристанище в Сицилия

Датски товарен кораб с над 100 мигранти акостира на пристанище в Сицилия

Разрешението даде снощи италианският вътрешен министър Матео Салвини. Корабът "Александер Мерск" промени маршрута си в петък, за да се притече на помо...

Състоянието на хората, качени на кораба, засега не е известно.

Новият спор между Италия и Малта избухна ден след предполагаемото загиване на стотина мигранти край бреговете на Либия.
Лидерите от Европейския съюз заявиха вчера, че са постигнали споразумение за контрол на миграцията чрез предоставяне на по-голяма подкрепа на либийската брегова охрана и че неправителствените организации не би трябвало да се месят в операциите.

В Испания пристигна и последният кораб с мигранти, спасени от "Акуариус"

В Испания пристигна и последният кораб с мигранти, спасени от "Акуариус"

Корабът "Орионе" на италианския военноморски флот с последната група мигранти, спасени от кораба "Акуариус" в Средиземно море, пристигна на испанското...