НОВИНИ

Италия иска отлагане на решението за пакта на ООН за миграциятa

Долната камара на италианския парламент одобри резолюция, която призовава правителството да отложи решението си дали да подкрепи спорния Глобален пакт на ООН за сигурна, организирана и легална миграция, предаде ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
17:43, 19.12.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света
италия иска отлагане решението пакта оон миграциятa

Агенцията отбелязва, че решението прикрива разногласията по въпроса между двете партии от управляващата коалиция.

Споразумението, представляващо набор от ръководни принципи за отношението към мигрантите и бежанците, не е правно обвързващо и се очаква по-късно днес да бъде одобрено от Общото събрание на ООН.

Италианското правителство трябва да отложи решението дали страната ще приеме пакта, се казва в резолюцията, внесена от депутати от антисистемното Движение "Пет звезди" (ДПЗ) и крайнодясната партия Лига. В същото време Камарата на депутатите отхвърли други предложения, внесени от опозиционни леви, центристки и десни партии, които призоваваха за позитивно или негативно решение за пакта.

Глобалният пакт на ООН за миграцията беше подкрепен от над 150 страни на конференция в Маракеш на 10 декември. Италия не присъства на форума, наред с други европейски страни и САЩ.

Лигата е против споразумението, а няколко лидери на ДПЗ и премиерът Джузепе Конте се изказаха в негова подкрепа, отбелязва ДПА.

Според много критици глобалният пакт ограничава възможностите на отделните правителства да следват ограничаващи имиграцията политики, въпреки че не е правно обвързващ. Подкрепата на белгийския премиер Шарл Мишел за споразумението доведе до оттеглянето на дясна партия от управляващата коалиция и в крайна сметка той бе принуден да подаде оставка вчера.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Санкцията на БЕХ е коментирана на днешното правителствено заседаниe
Санкцията на БЕХ е коментирана на днешното правителствено заседаниe
ЕК потвърди за мащабна хакерска атака срещу институциите на ЕС
ЕК потвърди за мащабна хакерска атака срещу институциите на ЕС