Близо 1000 мигранти на борда на кораб на италианската брегова охрана слязоха днес в Сицилия. Италианският вътрешен министър Матео Салвини предупреди, че страната му затваря пристанищата си за европейски неправителствени кораби, които спасяват мигранти край Либия. Прецедент стана случаят с кораба "Акуериъс", който пътува към испанското пристанище Валенсия заради отказ на Италия и Малта да го приемат. Случаят "Акуериъс" доведе до повишаване на тона между Рим и Париж.

900-те мигранти, спасени от италианската брегова охрана край Либия, са предимно от Еритрея. Сред тях има 200 малолетни, включително тримесечно бебе.

Марко Ротуно - говорител на Върховния комисариат на ООН по бежанците: Разбира се, че подкрепяме повече солидарност между европейските страни за споделяне тежестта, но това не може да се обсъжда докато има непосредствен риск за живота на хора.

Корабът "Акуериъс" ще достигне до Валенсия в събота вечер. Част от 629 мигранти на борда му вече са прехвърлени на италиански катери. Претъпканият неправителствен морски съд прекара в международни води 72 часа след като Италия и Малта затвориха бреговете си за него. Френският президент Макрон определи решението на Рим като цинично и безотговорно.

Рим го обвини в лицемерие и дори постави под въпрос срещата му с италианския премиер Конте в петък. Италианският външен министър Енцо Моаверо извика френския посланик, а италианският министър на икономиката Джовани Триа анулира среща с френския си колега Брюно льо Мер в Париж.

Матео Салвини - министър на вътрешните работи на Италия: Очаквам в най-скоро време да получа официално извинение за определенията, дадени през последните часове.

Салвини призова Испания да приеме още хора.

Матео Салвини - министър на вътрешните работи на Италия: Досега Италия е приютила 170 хиляди кандидати за убежище, а Испания - 16 хиляди. Затова благодаря за добрината на испанския премиер Санчес, но нека кажем, че през следващите седмици той има широко поле да прояви своите щедрост и гостоприемство.

Франция обяви, че остава ангажирана към диалог и сътрудничество с Италия по справяне с мигрантската криза и признава усилията на Рим за справяне с миграционния натиск. Унгария и Словакия изразиха пълна подкрепа за действията на Италия по случая "Акуериъс".

Испания ще приеме кораба с мигранти, отхвърлен от Италия и Малта

Испания ще приеме кораба с мигранти, отхвърлен от Италия и Малта

Испания обяви, че ще приеме спасителния кораб със стотици мигранти, за който Италия и Малта затвориха бреговете си. В коментар по случая италианският...

© БТА
​Малта и Италия отказаха да приемат кораб, превозващ мигранти

​Малта и Италия отказаха да приемат кораб, превозващ мигранти

Кораб на френска неправителствена организация събра 629 мигранти при шест спасителни операции в Средиземно море в нощта срещу неделя.