Италия обмисля възобновяване на проекта "Моисей" след огромните наводнения във Венеция. Амбициозната система трябва да пази града от приливите и явлението "висока вода".

Проектът "Моисей" представлява сложна система от подвижни диги, които при нужда трябва да се издигат чрез въздух под налягане и така да препречват трите входа на венецианския залив.

Тази система ще е в състояние да предпази града от наводнения, при които водата достига до 300 сантиметра - или почти двойно повече в сравнение с нивото, което заля Венеция през последните дни.

Проектът е отлаган няколко пъти след първото обявяване на идеята през 1989 г. По план той трябваше да бъде завършен миналата година, но след като и този път това не се случи, италианското правителство даде нов срок - 2021 г.

Местните жители са категорични, че са чакали твърде дълго да бъдат защитени.

Милва, бизнес дама: Време е проектът да бъде завършен, след като беше пренебрегван цели три години.
Маргерита Валонта, собственичка на магазин: Дали работи добре или зле, трябва да опитаме да опазим града. Да се разхождаш във Венеция означава да се движиш сред изкуство. Не можем да си позволим да го загубим.

Кметът на града Луиджи Брунаро заяви, че наводненията са нанесли щети или са унищожили безценно културно и историческо наследство, а местната икономика силно е пострадала.