НОВИНИ

Италия омаловажи понижаването на кредитния си рейтинг

Италианският вицепремиер Матео Салвини омаловажи понижаването на кредитния рейтинг на Италия и обеща запазване на проектобюджета, който не спазва ангажиментите към еврозоната, поети от страната, предаде Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
13:46, 20.10.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света
италия омаловажи понижаването кредитния рейтинг

Международната рейтингова агенция Мудис (Moody's) понижи снощи кредитния рейтинг на Италия само до една степен над спекулативната зона - от Baa3 до Baa2 (с латински букви), със стабилна перспектива. Сред посочените причини е "значителното отслабване на фискалната сила на Италия" заради променения целеви бюджетен дефицит.

Европейската комисия вече предупреди Италия, че по-високият й от очакваното бюджетен дефицит представлява безпрецедентно отклонение от европейските бюджетни правила. Правителството трябва да отговори на притесненията на ЕС най-късно в понеделник.

Салвини днес каза, че той не е притеснен, а правителството просто прави най-доброто за италианците.

Правителството ще продължи напред въпреки рейтинговите агенции, еврокомисарите и някои вътрешни прояви на неразбиране, посочи той.
По думите му рейтинговите агенции и преди са грешали за Италия и отново ще се провалят.

Популисткото правителство, съставено от движение "Пет звезди" и партия "Лига" на Салвини, планираше извънредно заседание на кабинета по-късно днес за обсъждане на бюджета и твърдения на лидера "Пет звезди" Луиджи Ди Майо, че в проектобюджета са внесени несъгласувани промени.

Луиджи Ди Майо обяви снощи, че проектобюджетът представен на италианския президент включва предложение за данъчна амнистия върху пари, държани в чужбина, и върнати в Италия. Движение "Пет звезди" не подкрепя такава мярка.

Салвини коментира, че обвиненията на Ди Майо са "сюрреалистични", но спорът разкрива пукнатите в управляващата коалиция, която е само на четири месеца.

Правителството е заложило във финансовата рамка за бюджета дефицит за следващата година от 2,4 процента от брутния вътрешен продукт.
Това е под целевия дефицит от 3 процента, който се изисква от страните от еврозоната според европейските разпоредби, но е доста над обещания от предишното правителство дефицит от 0,8 на сто. За тази година заложеният бюджетен дефицит е 1,8 процента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приходите от международния туризъм у нас са нараснали със 7,2 на сто
Приходите от международния туризъм у нас са нараснали със 7,2 на сто
Космически апарат полетя към Меркурий
Космически апарат полетя към Меркурий