Плановете на дясното австрийско правителство да предложи паспорти на немскоезичното малцинство в италианската провинция Южен Тирол са провокация и враждебна инициатива, заяви снощи италианският министър за връзки с парламента и пряката демокрация Рикардо Фракаро, цитиран от ДПА.

Да се предлага на южнотиролците възможността да получат двойно гражданство трябва да се смята за враждебна инициатива и чист акт на пропаганда без практически ползи, защото и двете страни са членки на ЕС, заяви вчера министър Фракаро. "Не можем да приемем провокации по толкова важен въпрос", добави той, порицавайки правителството във Виена за предприемането на подобна разделяща стъпка малко преди местните избори в Южен Тирол, насрочени за 21 октомври и в момент, когато Виена е ротационен председател на ЕС.
Южен Тирол премина под италиански контрол след Първата световна война, от което много жители на областта са недоволни. И до днес много от тях не се смятат за италианци, но районът беше умиротворен, след като през 70-те години на миналия век получи широка автономия.
В петък италианското външно министерство съобщи в изявление, че е научило от Виена, че австрийска правителствена комисия разглежда проектозакон за даване на австрийски паспорти на граждани на Южен Тирол. Австрийското правителство заяви, че в момента въпросът се обсъжда на експертно равнище и все още няма окончателен вариант на проектозакона. Според канцлерството във Виена, Австрия иска да обсъди анализа на експертите с Италия и с местното правителство на областта.