Властите в Италия разрешиха корабът на италианската брегова охрана "Дичоти" със 177 мигранти на борда да акостира в Сицилия, с което бе сложен край на четиридневен дипломатически спор с Малта, предаде ДПА.

© Архив / БТА

Разрешението бе дадено при условие, че потеглилите от Либия мигранти бъдат преразпределени из държавите в Европейския съюз.

"Корабът "Дичоти" ще акостира в Катания", написа в "Туитър" министърът на инфраструктурата и транспорта Данило Тонинели, но добави: "Сега Европа трябва бързо за изиграе своята роля".

Преди това вътрешният министър Матео Салвини поднови заплахата си от неделя, че ще върне мигрантите в Либия. Източници от неговото министерство уточниха, че на мигрантите няма да бъда позволено да слязат на сушата, докато не бъде сигурно, че ще отидат "някъде другаде".

По-рано днес външното министерство в Рим съобщи в изявление, че "официално е поискало от Европейската комисия да координира европейското преразпределение на мигрантите от кораба. Говорител на комисията потвърди, че това искане е получено и каза, че са започнали преговори със страните членки да приемат част от хората.

Миналата седмица "Дичоти" спаси 177-членната група от водите на Средиземно море в зона, в която Малта трябва да издирва и спасява. Оттогава между Рим и Валета течеше спор коя страна да поеме отговорност за съдбата на мигрантите. През този период плавателният съд стоя в открито море край остров Лампедуза. На борда му има 34 деца и 6 жени, припомня ДПА.