НОВИНИ

Италия ще иска от ЕС да й позволи по-голям дефицит заради земетресенията

Италианското правителство ще поиска частична отмяна на правилата на ЕС за бюджетния дефицит, за да може да стартира програма за укрепване на сгради, така че да бъдат по-издръжливи при земетресения, предаде ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
17:59, 28.08.2016
Чете се за: 00:33 мин.
По света
италия иска позволи голям дефицит заради земетресенията

"Това не е искане за безразборно харчене на пари", каза заместник-министърът на икономиката Енрико Дзанети пред в. "Стампа". "Целта е да бъдат направени инвестиции за справяне със сеизмичните рискове", допълни той.

Съгласно регламента на ЕС, страните от еврозоната трябва да имат балансирани бюджети. Това правило обаче вече има няколко изключения, включително за еднократно отпускане на средства за ликвидиране на щети и възстановяване след природни бедствия.

Рим ще се опита да разшири тази клауза, така че тя да обхване и разходите за предотвратяване на щети от земетресения, каза в интервю за в. "Месаджеро" Клаудио де Винченти, секретар на министерския съвет на Италия.

Засега загиналите от опустошителното земетресение в сряда са 290 души по данни на службата за гражданска защита.

Броят на жертвите обаче може още да нарасне, тъй като жители на град Аматриче казват, че има 10 души в неизвестност, а спасителни екипи казват, че под отломките на срутения хотел "Рома" има още три тела, до които обаче още не са достигнали, предаде Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строежът на Западната дъга спира движението по Северната тангента за пет дни
Строежът на Западната дъга спира движението по Северната тангента за пет дни
Бойко Борисов: Ще продължим да подкрепяме общините
Бойко Борисов: Ще продължим да подкрепяме общините