Италия се нуждае от помощта на НАТО, за да защити южните си брегове от притока на мигранти, заяви днес италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини, предаде Ройтерс.

© Архив / БТА

Министърът, който е председател на крайнодясната партия "Лига", подчерта, че Малта не прави достатъчно за справянето на кандидатите за убежище от Африка. Той предупреди, че ще бъде затегнат контролът върху правозащитните организации, които се стараят да спасяват по море мигранти.

"Аз съм привърженик на НАТО. Но ние сме нападнати. Ще поискаме НАТО да ни защити. Има много опасения за прониквания на терористи", каза Салвини пред репортери, след като се срещна в северния град Комо с двама автобусни шофьори. Те се оплакали, че тази седмица били бити от четирима мигранти, на които поискали да покажат билетите си. "Италия е под атака от юг и от изток", добави Салвини, намеквайки за отношението на НАТО към Русия.

Генералният секретар на алианса трябва да посети следващата седмица Рим, но не е известно дали италианското правителство възнамерява да отправи официално искане за помощ. През последните пет години до територията на Италия са достигнали по море от Африка над 600 хиляди мигранти. През последните няколко месеца обаче притокът на кандидати за убежище силно е намалял поради засиления контрол върху крайбрежието на Либия - досега главна отправна точка в трафика на хора към Европа.

Антиимигрантските позиции на Матео Салвини и "Лигата" направиха тази партия втора парламентарна сила след изборите през март. Впоследствие партията състави правителство с антисистемното Движение "Пет звезди".