Италия задържа кораб на благотворителни организации, който превозва мигранти и разпитва екипажа му. Задържането идва, след като вчера вътрешният министър Матео Салвини пусна заповед, с която обявява италианските пристанища за затворени за кораби с мигранти.

© БГНЕС
"В процес сме на ескортиране на кораба Маре Джонио към пристанище Лампедуза", казва съобщение на вътрешното министерство.

Корабът се управлява от екипаж, нает от неправителствени организации, за да помага на мигранти от Африка, опитващи да достигнат Италия с рибарски или надуваеми лодки.

"Това не са спасителни операции, а подпомагане на нелегалната имиграция", настоя Матео Салвини, който е от антиимигрантската партия Лига.
"Може да ги хранят и обличат, но няма да им позволя да стъпят в Италия", каза още Салвини.

До ареста на кораба, на които има около 50 мигранти се стигна, след като екипажа не се съобрази с желанието на министъра и се отправи към италианска територия.

"Ние плаваме под италиански флаг. Нямат право да ни откажат да пристанем", каза водача на хуманитарната мисия Лука Касарини.
"На борда има болни хора. Трябва да ги закарам на място, където могат да им помогнат. Има 2-метрови вълни и няма да изключа двигателя", каза капитана Пиетро Мароне, който не се подчини на заповедите на властите.

Матео Салвини иска останалите европейски държави също да приемат мигрантите от Африка. Той обяви, че ще създаде "комисия от експерти и полицаи", която да приложи заповедта му, италианските пристанища да останат затворени за кораби с мигранти.

© БГНЕС