НОВИНИ

Иван Гешев: До края на деня може да бъдат повдигнати обвинения на Миню Стайков

Собственикът на "Винпром Карнобат" Миню Стайков е задържан за 24 часа. Специализираната прокуратура разследва бизнеса му за данъчни престъпления и пране на пари. Заместник-главният прокурор Иван Гешев допусна, че е възможно до края на деня на Стайков да бъдат повдигнати обвинения. Сред задържаните още е синът на кмета на Карнобат. Рано тази сутрин разследващи влязоха в офиси "Винпром Карнобат", "Сис индустрийс" и "Топаз мел".

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:47, 05.09.2018 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Разследването започна в средата на юли, когато в Карнобат е установена нелегална фабрика за производство на цигари. Събират се доказателства, както за реалните собственици на цигарената фабрика, така и за начина, по който са легализирани доходите от нея. По този начин разследващите стигат до търговските дружества, свързани с Миню Стайков, както и до схема за прикриване на ДДС, чрез фирма от типа "липсващ търговец".


Иван Гешев - заместник-главен прокурор: "В хода на това разследване са събрани допълнителни доказателства и се провежда допълнително разследване и за извършени данъчни престъпления и на пране на пари. На всеки от вас ви е ясно, дори само ако вземем тази фабрика, за която говорим - това са около 70 милиона лева годишно. Тези пари малко вероятно е да се държат в касети и в дворовете да се закопават. Тези пари обикновено в цял свят се изпират през определени фирми. Част от това разследване е точно това - по какъв начин са били изпирани тези пари."
;
Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и директор на НСлС: Ние проверяваме цялостната дейност на едно търговско дружество и свързаните с него легален и нелегален бизнес. Защото много често прането на пари от нелегалната дейност се извършва чрез легалните фирми на едно дружество. Така че, един човек, едно дружество, бих могъл да го кажа образно едни пари може да превърти от задния в предния джоб, използвайки легалната дейност за легализиране на незаконно придобитите доходи от нелегалната такава.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Жена и две момчета са простреляни в Самоков
​Жена и две момчета са простреляни в Самоков
Манфред Вебер обяви официално готовността си да оглави ЕК догодина
Манфред Вебер обяви официално готовността си да оглави ЕК догодина