Шефът на териториалното подразделение на Националния осигурителен институт в Силистра Милен Пенчев е задържан. Спецпрокуратурата разследва източването на пенсионния фонд чрез отпускането на пенсии с фалшиви документи, съобщи за „По света и у нас“ зам.-главния прокурор Иван Гешев.

Той коментира още, че според доказателствата Ветко и Маринела Арабаджиеви, които бяха задържани в Испания са се укривали умишлено в имот край Барселона и са се опитали да пречат на разследването за данъчни престъпления и пране на пари.

По друга актуална тема - арестите в столичния квартал „Орландовци“ са повдигнати обвинения на 14 души, включително и на двама полицаи от столичното Второ РПУ.

Освен с най-много пенсионирани по болест, Силистра се оказва, че е регион където без да си работил, можеш да получиш максимална пенсия. Според разследващите шефът на НОИ в града Милен Пенчев е участвал в схема, чрез която се удостоверявало, че определен човек е работил в минната индустрия необходимия брой години, за да получи най-високата пенсия, която закона позволява.

Услугата за това струвала 10 000 лева, които групата на Пенчев прибира. Била обаче достъпна, защото се предлага на разсрочено плащане след отпускането на пенсията.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Картата - дебитната, по която се получава тази пенсия седи в част от групата и те се занимават с това да всеки месец да теглят пенсията, докато не се събере сумата от 10 хиляди лева, колкото струва услугата.

След това картата се връща на пенсионирания и той получава пенсията си пожизнено.

Камерата на "По света и у нас" видя, че в часовете преди обед прокурори и криминалисти претърсваха апартамента на Милен Пенчев в Силистра. Шефът на местния клон на НОИ също беше там. Обиски се правят и на различни адреси в София.

Иван Гешев: Хора с ТЕЛК често не знаят от какво са болни, положението е трагично

Иван Гешев: Хора с ТЕЛК често не знаят от какво са болни, положението е трагично

Липсата на контрол от страна на Националния осигурителен институт върху ТЕЛК е довело до измамите с инвалидни пенсии. Това заяви в ефира на БНТ замест...

По повод задържането на фамилия Арабаджиеви в Барселона, Иван Гешев коментира, че най-вероятно от септември двамата съпрузи са се укривали край Барселона.

Според наши източници проследена кореспонденция през различни комуникатори е издала местонахождението им.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: В края на миналата година постъпи информация, че същите се намират в имот собственост на лицето Георги Семерджиев на територията на Испания.

Разследващите разполагат с данни, че Ветко и Маринела Арабаджиеви са се опитали да укрият документи, които доказват, че са укривали данъци и прали пари от недекларирани приходи. Част от тези доказателства прокуратурата е поръчала да бъдат събрани от имота, където семейството е било през последните шест месеца.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Компютърни конфигурации, телефони, документи на хартия, всичко, което касае предмета на разследването в България.
Издирваните от Интерпол Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани в Барселона

Издирваните от Интерпол Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани в Барселона

Издирваните от Интерпол Ветко и Маринела Арабаджиева са арестувани в Барселона от испанската полиция по сигнал на българската. Заедно с Арабаджиеви е...

Търсят се документи и за регистрирани фирми в офшорни зони, които могат да изяснят скрити съдружници в хотелиерския бизнес на Арабаджиеви. Семейството беше задържано заедно с близкия до Евелин Банев - Брендо Георги Семерджиев, който е издирван от Швейцария.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Във връзка с трафик, разпространение на тонове кокаин, съответно и пране на пари.
Има данни, че двама полицаи са подпомагали престъпната група от "Орландовци"

Има данни, че двама полицаи са подпомагали престъпната група от "Орландовци"

Полиция блокира столичния кв. "Орландовци". Задържани са над 15 души. Акцията на МВР и прокуратурата е срещу организирана престъпна група, която се е...

На 14 от задържаните от семейния клан Гьоловците в столичния квартал „Орландовци“ ще бъдат повдигнати обвинения и ще им се иска постоянен арест. Сред тях са и двама полицаи от столичното 2-ро районно. В имоти на униформените са намерени мостри от наркотиците, които групата е разпространявала.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Имаме информация и за допълнителен брой служители, които се проверяват, но нямаме достатъчно доказателства. Участие в организарана престъпна група, ръководител един на групата. Към този момент ще бъдат кражби, грабежи, наркотици и акицзни стоки без бандерол, производство и разпространение.

Открити са над 1 тон тютюн, цигари и машини за производството им. Има доказателства, че част от задържаните са участвали във въоръжения грабеж от пощенски клон в кв. Бенковски преди година.