НОВИНИ

Иван Гешев: Разследването и корупцията в ДАБЧ е "без аналог в новата ни история"

Прокуратурата поиска постоянен арест за председателя на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и за главния секретар Красимир Томов. По молба на обвиняемите и техните адвокати, за да имат време да се запознаят с доказателствата делото ще се гледа утре в Специализирания наказателен съд. Според обвинението престъпната схема за подкупи, срещу които се издават удостоверения за български произход е започнала да действа още от юли миналата година, когато Харалампиев е оглавил агенцията. Заместник-главният прокурор Иван Гешев определи разследването и корупцията в Агенцията като "без аналог в новата ни история".

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:41, 31.10.2018
Чете се за: 01:48 мин.
У нас

В Агенцията за българите в чужбина се е работило на принципа "пари се взимат от всеки и за всичко", казват от прокуратурата.

Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор: В тази Агенция са искани подкупи дори, за да си входирате документите. Да получите входящо номерче.

От бесарабските българи, както и от хора с български произход от Западните Балкани се искали пари, за да не чакат дълго Удостоверението, с което могат да кандидастват за българско гражданство.

Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор: Създаденият, мога да го нарека и хаос в тази Държавна агенция и забавени над 20 хиляди преписки в рамките на последната една година води до това, че издаването на това Удостоверени, ако изобщо може да се случи по нормален ред отнема около година.

Срокът, обаче се съкращавал до няколко часа в момента, когато минеш през посредниците, които си организирали база за услуги в Кюстендил, където дори се осигурявали адреси за регистрация.

Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор: В деня, в който хората чрез посредник си заплатят исканата им сума в Евро най-често в същия ден немедлено им се издават удостоверенията за български произходи заповедите, които предхождат издаването на това удостоверение.

Тази услуга струвала 5 хиляди евро. Сумата се разпределяла между отделните звена, но най-голяма част от нея - 2 хиляди евро стигали до главния секретар и председателя на Агенцията, твърдят разследващи.

Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор: Подкупите и нерегламентирано даваните парични суми са давани директно в служебните кабинети - вътре в Държавната агенция.
;

По-специално отношение имало към македонците. Те лесно доказвали българския си произход, но трябвало да плащат, за да си уредят подаването на документи, както и да си получат удостоверенията, каза пред нашата камера Митко Георгиев, председател на сдружение "Мост".

Митко Георгиев, председател на сдружение "Мост": Един македонски българин, за да влезе в Агенцията за българите в чужбина явно трябва да плати 100 евро, казвам "явно" плаща 100 евро и никой не се крие за това. И пак явно трябва, за да не чака 3 години още 100 евро да плаща.

8 хиляди евро плащали тези, които се нуждаят от по-специална услуга.

Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор: Действително има установени и случаи на граждани от Западните балкани, вкл. и такива от Украйна, които нямат български произход и съответно те са заплатили по-големи подкупи.

Огромен архив от различни документи, които са подготвени за тези, които се нуждаят от специалната услуга "доказване на български произход" е намерен в Кюстендил.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Цели бидони с документи. Колегата може да обясни точно.
Ангел Кънев, наблюдаващ прокурор: Дамата е държала да си пази изключително подробен архив на престъпната дейност и го пази същия и от наводнения, съхранявала го е във вакуумирани папки и в бидони.

Не е установено покровителство за аферата над председателя на Агенцията от страна на ВМРО, каквито коментари се появиха.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Към момента, поне от събраните доказателства, няма връзка на министър Каракачанов с описаната престъпна дейност. В случай, че бъдат събрани доказателства за престъпна дейност извън комисията, ние нямаме притеснение да разследваме, дали е министър, дали е друг.

Сигналът за корупцията в Държавната агенция за българите в чужбина е подаден при главния прокурор през май от Младен Маринов, тогава главен секретар на МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният прокурор на Истанбул: Убийството на Хашоги е планирано предварително
Главният прокурор на Истанбул: Убийството на Хашоги е планирано предварително
ДРУГИТЕ новини: Най-високата статуя
ДРУГИТЕ новини: Най-високата статуя