Иван Гешев най-вероятно ще встъпи в длъжност като главен прокурор на 18 декември. Това предположи представляващият ВСС Боян Магдалинчев в отговор на въпрос на "По света и у нас". Висшият съдебен съвет прие оставката на Сотир Цацаров като главен прокурор. Незабавно ще бъде изпратено предложение до президента за освобождаването на Цацаров от длъжността.

Боян Магдалинчев, ВСС: Гешев ще започне работа с много големи очаквания към него

Боян Магдалинчев, ВСС: Гешев ще започне работа с много големи очаквания към него

Иван Гешев е единственият главен прокурор, който ще започне с толкова големи очаквания към него на фона на това, което изминалите 4-5 месеца се случва...

Държавният глава трябва да издаде указ. Той ще влезе в сила в деня на обнародването му в Държавен вестник. Оставката на Цацаров беше приета без дебат и в негово отсъствие. В гласуването не участва и председателят на Върховния касационен съд. Лозан Панов влезе в залата след като беше гласувана оставката на главния прокурор. След като изпрати решението на ВСС на президента, Боян Магдалинчев коментира, че не очаква забавяне на процедурата.

Боян Магдалинчев, представляващ ВСС: Нещата вече са пределно ясни, имаме Указ на президента за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Имаме решение на Народното събрание за г-н Цацаров. Безпредметно е вече нещата да се точат и влачат, нито за едната институция, нито за другата е от полза. Иван Гешев го познавам от изслушванията тук и две срещи, които съм имал с него в чисто служебен порядък. Мисля, че той ще се справи много добре като главен прокурор. По отношение на г-н Цацаров нямам никакви колебания и съмнения.
© БНТ- Архив
ВСС прие оставката на Сотир Цацаров

ВСС прие оставката на Сотир Цацаров

Точно в 9:42 ч. с 20 гласа "за" и 0 "против" и без дебат ВСС прие оставката на Сотир Цацаров като главен прокурор.