Всички дружества искат увеличение на тока, но това няма да окаже влияние на цената, защото Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ ще признае само тези разходи, които са абсолютно необходими и ще бъде защитен общественият интерес. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти преди началото на конференцията "Чиста енергия и индустриална конкурентоспособност за устойчиво развитие - кохезия, конкурентоспособност и сигурност на доставките".

© Архив / БТА

"Няма да допуснем никакво значително увеличение", увери Иванов.

Иванов не пожела да уточни колко точно е поисканото увеличение от различните дружества, но посочи, че някои от тях са поискали двойно вдигане на цената. Междувременно стана ясно, че поисканото от ЧЕЗ средно увеличение е 16,28%.

По въпроса за продажбата на активите на ЧЕЗ в България, Иванов заяви, че не разполага с нова информация, но информира, че следващия вторник ще присъства отново на заседание на временната комисия, която разглежда този въпрос. Заседанието е инициирано от двата национално представителни синдиката - КНСБ и "Подкрепа".