За да отпаднат юрисконсултските такси е нужно да се произнесе Конституционният съд, ето защо КЕВР излезе със становище, което се различава от това на омбудсмана Мая Манолова. Не може да допуснем Комисията да не се съобразява със закона. Това заяви в студиото на "Още от деня" председателят на КЕВР Иван Иванов.

Втора поредна година КЕВР взема решения, при които цената на електроенергията за бита остава практически без промяна. Това се дължи на реформата в енергетиката, също и създаването на фонд "Сигурност", а не на изкуствено задържане на цените, подчерта Иван Иванов.

Той открои, че благодарение на стабилната реформа в енергетиката, за първото тримесечие НЕК вече е на печалба от 38 млн. лева.

Арбитражът в Париж отсъди нещо съвсем нормално - да се заплати за изработено оборудване. Правителството постъпи правилно - веднага започна преговори за продажбата на оборудването, за да се избегнат лихвите. Така Иван Иванов коментира решението на Арбитража, с което българската страна трябва да заплати на Русия 550 млн. евро за изработеното оборудване по проекта АЕЦ "Белене".

Председателят на КЕВР посъветва битовите потребители да не бързат за смяната на доставчика на електроенергия, а да направят добре информирано решение, тъй като има опасност от измама.