НОВИНИ

Иван Нейков: 2016 г. вече сме я изживяли

Числата означават, че тази година ще има замразяване на пенсиите - предвиденото увеличение на пенсиите е почти равно на инфлацията, смята бившият социален министър.- Това значи, че ще имаме същите възможности, същата покупателна способност, същия стандарт на живот - в най-добрия случай! Такъв, какъвто го имахме в 2015-та!

иван нейков 2016 вече сме изживяли
bnt avatar logo
от БНТ
08:58, 07.01.2016
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

В предаването "Денят започва" председателят на Балканския институт по труда и социална политика припомни, че за цели на пенсионната реформа бяха обявени "осезаем ръст на пенсиите и финансова стабилност на НОИ". В момента повече от половината пари за пенсии не идват от осигуровки, а идват от данъци, посочи Иван Нейков. Според него "пътят е верен, но се изпратиха много разнопосочни сигнали, стъпките не бяха правилни". Така коментира пенсионната реформа бившият социален министър. Реформата влезе в сила от началото на тази, 2016 година.

Аз съм много притеснен, не скри експертът, защото...:

- Стъпките, които бяха предприети, няма да постигнат целите. Тоест, няма да успеем в следващите пет-шест години да имаме осезаемо нарастване на размера на пенсиите. Дори и да има известно нарастване, то ще стане практически на базата на увеличаване на подкрепата от бюджета към НОИ. Тоест, от данъците.

Ще стигнем до ситуация когато, ако приближим границата, и тя е изключително опасна тази граница, близо две трети от пенсиите да идват от данъци тогава на масата ще излезе един много сериозен и тежък въпрос - и той е "ние повече с този модел не можем да продължаваме", прогнозира Иван Нейков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йордановден край Южния полярен кръг
Йордановден край Южния полярен кръг
Ливанският парламент пак ще пробва да избере президент
Ливанският парламент пак ще пробва да избере президент