НОВИНИ

Иван Нейков: Ерозирахме модела на пенсионната реформа

Иван Нейков - бивш министър на труда и социалните грижи /1997-2001 Г./ и председател на Балканския институт по труда и социалната политика в предаването "Още от деня".

иван нейков ерозирахме модела пенсионната реформа
bnt avatar logo
от БНТ
19:19, 14.03.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Има тревожни симптоми по отношение на пенсионната реформа, каза бившият социален министър в правителството на Иван Костов:

- Ние какво направихме през 2016 година? От една страна, казахме, че ще увеличаваме възрастта и стажа с по 2-3 месеца (...), но заедно с това казахме, че от 1 януари 2016 година въвеждаме нов модел на ранно пенсиониране.

Според Иван Нейков отново се дава шанс да нарастне броят на пенсионерите, следователно - да нарастнат и разходите на НОИ, а в резултат ще се увеличи дефицитът и ще се увеличи трансферът от данъци за пенсии. В един момент ще се наложи да се вдигат данъците зада се запушва дупката на НОИ.

Натискът върху данъчната система ще е силен и ще нарастне още тази година, смята Нейков.

Изход от ситуацията може да бъде намерен в друга посока, която е не по-малко тревожна - голяма част от пенсиите (около 60 %) се плащат от данъци. Ако тази граница стигне 75% тогава може да се скъса връзката между пенсионните вноски и пенсията. Когато голяма част от пенсиите се плащат не от вноски, а от данъци, може да се въведат равни пенсии.

- Моделът (...) е направен така, че размерът на пенсията да зависи от труда ти, от осигуровките, които правиш, от заплатата, която получаваш- поясни Иван Нейков. - И когато тази връзка между труд и пенсия се загуби, а се появи връзка между данъци и пенсия тогава нещата съвсем се деформират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подновиха преговорите за Сирия в Женева
Подновиха преговорите за Сирия в Женева
Ангела Меркел няма да променя миграционната си политика
Ангела Меркел няма да променя миграционната си политика