По-добре е хората, които още не са подали документи за пенсиониране да изчакат до намирането на решение, посъветва бившият социален министър Иван Нейков в Сутрешния блок на БНТ.

Иван Нейков: По-добре е тези, които могат да подадат документи за пенсиониране, да изчакат, за да се види промяната, която трябва да бъде направена.

Според него изчакването ще позволи в НОИ да не се натрупат твърде много искания за изчисляване на пенсиите в междинния период.

По думите на Нейков трябва да се намери решение за вече подалите след 1 януари документи, но още не са получили разпореждане за определянето на размера на пенсиите. Ако обещаната от правителството промяна бъде направена бързо, за тях теоретично ще е възможно изчислението на пенсията да бъде направо направено по новия ред.

Друг вариант би било сегашните правила да се запазят, а само хората, които ще бъдат ощетени, да получат компенсация при неблагоприятно изчисление на размера на пенсията.

Нейков обаче предупреди, че независимо кой вариант ще се избере, този път правителството трябва да направи предварително оценка на въздействието от промяната.

Иван Нейков: Когато има такава негативна промяна, почвай да обясняваш много отдалече.

В противен случай е естествено да се получи напрежение, коментира бившият социален министър. Според него е по-добре да бъде поднесено извинение на засегнатите и да се поправят нещата.

Няма да има ощетени от новата формула за изчисляване на пенсиите

Няма да има ощетени от новата формула за изчисляване на пенсиите

Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов със социалния министър, представители на НОИ и синдикатите. Ако се окаже, че има неблагоприятна р...