Проблемите с трафика на Варна ще бъдат радикално решение с изграждането на бул."Васил Левски". Това заяви в "Денят започва" кметът на Община Варна Иван Портних, който бе гост в студиото ни на официалния празник на града. Той заяви, че са амбицирани в рамките на 1 година този път да е факт, а другата важна връзка е бул. "Сливница", който ще отведе трафикът на тежкотоварните автомобили. След това основен акцент ще бъдат малките улици и междублоковите пространства. Министър Николай Нанков заяви, че ще отпуснат близо 70 млн. лева за укрепване на някои от най-важните свлачища, сред които и някои във Варна.

Иван Портних: Градът се разраства на юг, поради тази причина там са концентрирани огромни количества инвестиции. Предстои пълна рехабилитация на основните пътни артерии на Аспарухово. Това поставя въпроса за изграждане на втори мост. Вярвам, че така, както се намериха решения на проблеми трупани с проблеми, ще намерим и за това. Бул "Васил Левски" предопределя бъдещето на новия мост. Искаме да развиваме Варна и като град на знанието, където младите хората да остават и да се реализират тук. Задължени сме да направим така, че младите хора да се чувстват добре и да имат условията за професионална реализация. 38.5% от бюджета на Община е за образование. Голямата ни амбиция е да построим сграда на Математическата гимназия, която е емблема на града.

Акцентът в управленската инфраструктурна програма на Министерството на регионалното развитие е развитието на Северна България и АМ "Хемус". Тя ще стане реалност в рамките на не повече от 7 години и половина." Това заяви в "Денят започва" министър Николай Нанков, който призна че правителството има ангажимент до края на 2018 година да завърши с ремонта на Аспаруховия мост. Ще се стартира проектирането за строителство на Втори мост, свързващ Варна с Аспарухово и с Южна България.

Друг основен проблем на Варна са свлачищата, за които министър Нанков заяви пред БНТ, че ще има ресурс почти около 70 млн. лева, с които да укрепи някои от важните свлачища. Вижте в следващия репортаж кои са най-големите такива в региона и колко средства са необходими за тяхното укрепване.