НОВИНИ

Иван Тотев бе възстановен на длъжността кмет на Пловдив

В Пловдив Иван Тотев бе възстановен на длъжността кмет и ще продължи да управлява града. Решението е на Пловдивския апелативен съд. То е окончателно и не подлежи на обжалване. Тотев е обвинен в извършване на престъпление по служба във връзка с новия зоопарк в града. Според прокуратурата с действията си той е ощетил общината с един милион лева.

bnt avatar logo
от БНТ
20:52, 24.01.2017
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Според защитата Тотев няма документ за удължаване на двумесечния срок за разследване, който е изтекъл на 3 януари. Обвинението обаче смята, че това може да стане и със стара дата, но извършените след този период процесуално-следствени действия трябва да бъдат повторени.

Васил Василев - адвокат на Иван Тотев: Чухте какво казаха и прокурорите от София - не е проблем ще го издадем постфактум, което е особено брутално нарушение на закона. Не може хипотетично да се отстранява който и да е от длъжност.
Красимир Елдъров - адвокат на Иван Тотев: Не може човек да не прави абсолютно нищо вредно, да няма нито един свидетел, който да е казал, че му е оказано въздействие, 90% от томовете той да ги осигури на самото разследване и да кажеш,че има опасност да попречи с длъжността си.

Адвокатите съобщиха, че за зоопарка има както разрешение за строеж, така и количествено-стойностна сметка, а прокуратурата едва сега ще търси доказателства къде се губят въпросните 1 милион лева. Защитата попита и защо основният свидетел по делото заместник-кметът Димитър Кацарски, все още не е разпитан.

Йордан Стоев - Апелативна прокуратура - София: Прокуратурата си преценява в кой един момент да повдига обвинение в кой един момент да разпита когото е трябвало и т.н.,въпросния свидетел, за който стана въпрос, че не е разпитан своевременно, това се дължи на факта, че трябва да бъдат обсъдени показанията на свидетелите, които са доста голям брой, евентуално да се съпоставят със съответните експертизи, за да могат да бъдат задавани правилните въпроси.

След днешното съдебно заседание Иван Тотев проговори.

Иван Тотев - кмет на Пловдив: Съвестта ми е абсолютно чиста. Ще съдействам на прокуратурата да направи обстойна проверка, да изясни ситуацията и надявам се след всичко това, да снеме обвиненията, тъй като това е нашата теза и това е обективната истина.

Апелативният съд обяви отмени решението на окръжните магистрати, с мотива че липсват необходимите предпоставки за отстраняване от длъжност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки варненци със срязани гуми на колите издирват извършителя
Десетки варненци със срязани гуми на колите издирват извършителя
Адела Пеева навърши 45-годишен творчески юбилей
Адела Пеева навърши 45-годишен творчески юбилей