НОВИНИ

Иван Захариев: Не съм терорист

Апелативният специализиран съд остави в ареста 21-годишния Иван Захариев, който е обвинен в тероризъм. Психиатрична експертиза установи, че младежът е вменяем и може да носи отговорност за действията си. Според психолози интелектуалното му ниво е над средното. Захариев, който има двойно гражданство - австралийско и българско, беше задържан в София след спецакция на службите. Според прокуратурата има достатъчно доказателства, че обвиняемият е контактувал с терористични организации и е имал намерение да се включи в редиците на ,,Ислямска държава".

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:09, 04.10.2016
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

В съдебната зала Иван Захариев отрече да е искал да се включи в редиците на "Ислямска държава". По думите му преди два месеца се е отказал от исляма и вече не бил мюсюлманин. Според свидетелски показания и записи от СРС-та обаче става ясно, че обвиняемият е участвал в религиозни семинари, а при задържането му беше намерена и радикална литература.

Разследващите твърдят, че още през 2013 г. Иван е посещавал секретни квартири в Сирия и Турция, където бил обучаван от инструктори на "Ислямска държава". Нямал добра подготовка в стрелбата и затова го накарали да се върне в България, където да се въоръжи и обучи, защото режимът бил по-либерален. Според разследващите Иван Захариев е опитал да смени австралийските си документи за самоличност с български, за да може да пътува безпроблемно в ЕС понеже в Австралия вече бил разследван. На излизане от съдебната зала бащата на Иван отрече всички обвинения. Мъжът заяви, че синът му е заведен да стреля на стрелбища в София и Пловдив от негов приятел от България.

Светломир Захариев, баща на Иван Захариев : Внедриха го в нашето семейство. Той слушаше всичките ни разговори. Той сега е главният свидетел тука. Той му каза ние сме демократична държава, ние имаме стрелбища у нас. При нас е свободно стрелянето. Като млад човек той имаше интерес.

Оказа се, че част от срещите си в Турция и Сирия Иван е описал в роман, който започнал да пише още през юли. Там разкрил, че се е разочаровал от християнството, когато бил ученик в католическо училище в Австралия, след това приел исляма. Според бащата книгата е художествена измислица.

Светломир Захариев, баща на Иван Захариев:Всичкото обвинение за тези работи се базира на базата на романа му, който той писа. Той спря. Каза, че ще го изтрие, но не го изтрил.

Ако Иван Захариев бъде признат за виновен може да получи до 8 г. затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов: България не е разглеждана като буферна зона за бежанци
Цветан Цветанов: България не е разглеждана като буферна зона за бежанци
Изложение на български стоки до 8 октомври в ЦУМ
Изложение на български стоки до 8 октомври в ЦУМ