НОВИНИ

Ивайло Борисов - Ториното остава в ареста заради отвличането на Адриан Златков

Само косвени и оскъдни са доказателствата срещу Ивайло Борисов-Ториното и другите трима обвинени, че са помагачи за отвличането на Адриан Златков. Софийският градски съд ги остави в ареста. Гледането на мерките започна снощи, а съдът обяви решението си днес.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:00, 02.02.2018
5385
Чете се за: 01:42 мин.
У нас

Според защитата, подобно отлагане на решението е прецедент. Така и не беше съобщена причината затова днес. А иначе мотивите, с които четиримата обвиняеми остават зад решетките:

Съществува опасност задържаните да се укрият и да окажат влияние върху свидетели по делото, както и да укрият доказателства. Освен това данните по делото показват, че двама от обвиняемите често напускат страната. Според съд тезата на прокуратурата до момента се гради предимно на съвпадения.

На излизане от съдебната зала Ивайло Борисов изглеждаше видимо афектиран. Ториното обвини главния секретар, че е предлагал на част от обвиняемите да станат защитени свидетели.


В съдебната зала стана ясно, че доказателствата за съпричастност и помагачество на този етап са косвени и недостатъчни. Съдия Даниела Талева допълни още, че ако не бъдат събрани нови такива, ще се стигне до оправдателна присъда. Извън залата Ивайло Борисов определи обвинението като пълен абсурд.

Ивайло Борисов - Ториното: Вчера на момчетата главният секретар им е предлагал сделки. - Кои момчета? Мартин Марков, присъства в залата, питайте го и него. - Какво ви каза? Да ме нареди по това дело и ще го изкара в Швейцария и ще го направи защитен свидетел. Питайте главния секретар.

Защитникът на шофьора на Ториното - Мартин Марков потвърди, че на клиента му е предлагано от обвиняем да стане защитен свидетел.

адвокат Кристиан Мирчев, защитник на обвиняемия Мартин Марков: Каза лица от много високо ниво в МВР. Това му бяха думите, които сподели пред мен. В замяна да свидетелства срещу други обвиняеми. Като не са били конкретни какво точно се иска от него. Той е останал с такова впечатление, че се говори за Ивайло Борисов.

От МВР отрекоха подобни твърдения и заявиха, че разследването продължава.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Аз не знам за такова нещо. Не вярвам, че е направено такова нещо. Тези са съдействали или каквото са правили, това ще стане ясно, не искам аз да съм този, който казва какво правят, но се надявам да стигнем до края.

Според прокуратурата, Ториното и шофьорът му са осигурили "Шкода"-та, с която е похитен Адриан Златков и "Опел"-а, с който после е бил транспортиран. В залата стана ясно, че на 22 август Ториното и неговият шофьор са закарали в сервиз "Шкода", за да затъмнят стъклата. Според обвинението именно това е колата, намерена опожарена дни след отвличането.

адвокат Мариана Тодорова, защитник на Ивайло Борисов-Ториното: По делото няма данни, колите и вчера ви ги диктувах, те са с различни регистрационни номера.

Според прокуратурата, други двама обвиняеми Здравка Стефанова и Георги Джамбазов са набавяли и зареждали сръбски SIM карти, двамата осигурили и мобилни телефони за преговорите. Картите купили от магазин в Димитровград.

Една част активирали на 8-и август, а другата на 6-и септември. Според обвинението в деня на предаване на откупа час по-рано, автомобилът на Стефанова и Джамбазов е бил засечен в района на АМ "Тракия" близо до мястото, където са предадени парите.


Защитата ще обжалва решението на съда на 8 февруари пред Апелативния съд. Ако вината за помагачество при отвличането се докаже, задържаните могат да получат между 7 и 15 години затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общински съветници защитават лидерските позиции на Русе в региона
Общински съветници защитават лидерските позиции на Русе в региона
Данните за корупционни престъпления ще бъдат публикувани в общ сайт
Данните за корупционни престъпления ще бъдат публикувани в общ сайт