В студиото на "Още от деня" бившият социален министър Ивайло Калфин заяви, че промените в пенсионното законодателство са направени с цел държавата да спести пари от пенсионната система. Той цитира данни, според които през 2015 г. държавната субсидия за пенсии в НОИ е била около 56% от стойността на изплатените пенсии, докато сега тя е около 38%.

Целия разговор с Ивайло Калфин гледайте във видеото:

Промените в изчисляването на пенсията са въведени, за да се спестят пари, заяви бившият социален министър Ивайло Калфин.

По думите на Ивайло Калфин през 2015 г. държавната субсидия за пенсии в НОИ е била 4,5 млрд. лв., докато сега е 3,8 млрд.

Ивайло Калфин: Това означава, че 700 млн. лв. държавата е "спестила" и плаща по-мчалко на НОИ днес. Тези 700 млн. трябва да отидат за актуализацията на пенсиите.

При скорошното повишаване на пенсиите неравенството се е увеличило, изтъкна Калфин.

Няма да има ощетени от новата формула за изчисляване на пенсиите

Няма да има ощетени от новата формула за изчисляване на пенсиите

Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов със социалния министър, представители на НОИ и синдикатите. Ако се окаже, че има неблагоприятна р...

Трябва да има принцип на осигуряването, според който пенсиите да са изчислени спрямо внесените осигуровки, заяви Калфин. По думите му, можеж да се разбере със сигурност кой колко е внасял за годините след 1997 г., от когато започва да функционира информационната система на НОИ.

Ивайло Калфин обясни, че през 2015 г. за всеки 1 лв. изплатена пенсия държавната субсидия е била 56 ст., но сега субсидията е около 38 ст.

Ивайло Калфин: Държавата плаща по-малко и НОИ е много по-стабилен, но този ресурс не трябваше да се спестява от пенсионерите, а да се преизчислят всички пенсии.

Ивайло Калфин прогнозира, че предстоящите евроизбори ще бъдат много трудни.

НОИ с анализ на ефекта от новата формула за изчисляване на пенсиите

НОИ с анализ на ефекта от новата формула за изчисляване на пенсиите

Националният осигурителен институт подготвя анализ за ефекта от прилагането на промените във формулата за изчисляване на пенсиите, влязла в сила от пъ...

Възможна е нова промяна във формулата за пенсиите до края на годината

Възможна е нова промяна във формулата за пенсиите до края на годината

Към края на годината пенсионната формула за стаж и възраст може да се промени отново, ако се потвърдят данните на НОИ, че 37% от бъдещите пенсионери м...