НОВИНИ

Ивайло Калфин: От 1 юли индексацията на пенсиите ще бъде с 2,5%

От 1 юли всяка година ще има индексация на всички пенсии, с изключение на тези, които са на тавана на пенсията и те няма да получат увеличение, тъй като пенсията им е 910 лв. Това каза в студиото на "Денят започва" вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 06.04.2016
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

"Факт е, че пенсиите в България са много ниски. Вчера на конференцията на Съвета на Европа си говорих с колегата от Малта, където се стремят най-ниската пенсия да е на линията на бедността. У нас би било 300 лв., което означава всички тези 1 267 000 пенсионери да получат значително по-високи пенсии. Доколкото имаме възможност да подпомогнем хората с най-ниски доходи, бонусите за Коледа и Великден е вид социално подпомагане и то не е част от пенсионната система, не е свързано с осигуровки, стаж и т.н. Знам, че има хора които са на границата или малко над границата, но нека да погледнем като подкрепа на хората с най-ниски доходи. В дългосрочен план очакваме частните пенсионни дружества да се включат след няколко години в изплащането на пенсиите и нещо, което е важно в новия пенсионен модел, който беше приет - от следващата година вече започва да се променя коефициентът за всяка година пенсия, а това значително ще доведе - не веднага - до увеличаване на средната пенсия", каза още Калфин.

Вицепремиерът смята, че дейността на офшорните фирми трябва да се ограничава, независимо, че те са законни. По думите му, укриването на данъци пряко се отразява върху възможностите на държавата за социални плащания. Коментарът на Калфин е по повод разразилия се международен скандал "Панама гейт": "Заради офшорните зони в ЕС се губят по 1 трилион евро годишно, защото собствениците на тези фирми избягват данъци. Това е законно, но не е морално".

Във връзка с предстоящия протест на родителите на деца с увреждания срещу социалната политика, вицепремиерът Ивайло Калфин обясни:

"Родителите на децата с увреждания получават от социалния бюджет една значителна част. Действително е много тежко да гледаш такова дете вкъщи и исканията им са оправдани до голяма степен. Това, което искат - всеки родител да е личен асистент, да се увеличат средствата за деца с увреждания след като навършат 18 години и там пада дохода, което също не е добре да продължи да се получава по-висок доход - това са значителни средства. Проблемът на тези родители е, че те отказват да припознаят национално-представените организации и за да имаме някаква нормална комуникация, трябва да говорим с някой, който ангажира след себе си съответната група. Имаме намерение да сложим на масата всичко, което се прави от бюджета, свързано с децата с увреждания - всички разходи, те са в социалната, в образователната и в здравната система. Колкото и да са недостатъчни, да ги огледаме още един път и да видим дали някъде нещо може да бъде променено и нещо може да бъде увеличено. Никъде в Европа родителите не са лични асистенти на децата с увреждания, но пък има по-големи суми в по-богатите държави, които се плащат на тези семейства. Идеята за личен асистент е от 5-6 години в България, работи и има голямо търсене".

Вижте целия разговор с вицепремиера Ивайло Калфин в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТИР катастрофира на Тракия, шофьорът е загинал
ТИР катастрофира на "Тракия", шофьорът е загинал
5 години продължавам да го чакам - за несправедливо отнетия живот на пътя
"5 години продължавам да го чакам" - за несправедливо отнетия живот на пътя