НОВИНИ

Ивайло Калфин подаде оставка. АБВ напуска управлението?

Драматичен политически вторник. Задават ли се предсрочни избори? Изненадата днес дойде от АБВ. Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин подаде оставка. Тя е приета от премиера Борисов. По-рано днес Националният съвет на АБВ взе решение партията да оттегли подкрепата си към правителството и да изтегли всичките си представители в изпълнителната власт - вицепремиер, заместник-министри, областен управител. Решението трябва да бъде потвърдено от конгреса в неделя. Като причина бяха посочени липсата на диалог с мандатоносителя ГЕРБ и липсата на политики. Вицепремиерът Калфин обаче не дочака решението на конгреса и хвърли оставка.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
16:26, 10.05.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Лидерът на АБВ Георги Първанов предпочете да не участва в пресконференцията след Изпълнителния съвет на партията и да не коментира нищо преди висшия форум на партията да се произнесе в неделя. Стана ясно, че решението за напускането на управлението е взето днес от Националния съвет на партията единодушно.

Румен Петков припомни за всичките писма и апели до мандатоносителя ГЕРБ през последната година и половина за промяна в маниера на управление без диалог с партньора в коалицията - АБВ.

Румен Петков - зам.-председател на АБВ: Говорим за генерални политически различия, които за съжаление ГЕРБ и тука няма място за обида има място за категорична позиция - приемаме ли този начин на правене на политика или не. Ние го отхвърляме, не просто не го приемаме и считаме, че той е вреден за държавата.

Стана ясно и че капката, която днес е преляла чашата е липсата на покана към АБВ да участва в днешната среща на управляващата коалиция, свързана с Изборния кодекс. Румен Петков не скри този факт.

Румен Петков: Държа да подчертая много ясно, че ние не сме били канени. Това е част от абсурда на правенето на политика. След като той е възприемчив за останалите - успех!

Ако решението за напускане на управлението стане в неделя факт, с поста си на областен управител на Пазарджик ще се прости Трендафил Величков, който е от АБВ.

Трендафил Величков - обл. управител на Пазарджик: - Не съжалявате ли за усилията си? - Съжаляваме, че България въпреки нашите усилия не върви натам, накъдето бяхме обещали на всички хора като поемахме нашия ангажимент да участваме във властта. Нито аз, нито Ивайло Калфин приличаме на Петьо Москов, нали?

Румен Петков категорично отхвърли тезата, че с решението си АБВ отговаря на условието на БСП за единодействие, а именно напускането на управлението. Той подчерта, че всякакви условия от страна на БСП са неприемливи.

И още новини от централата на АБВ - преди минути стана ясно, че областният управител на Пазарджик Трендафил Величков също е подал оставка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътуване в (още) Дивия Запад: Каубоите не умират
Пътуване в (още) Дивия Запад: Каубоите не умират
В Сливен отбелязаха Деня на Хаджи Димитър
В Сливен отбелязаха Деня на Хаджи Димитър