НОВИНИ

Ивайло Московски: Към момента не виждам основания да си подавам оставката

В отговор на ултиматума от 24 часа, който поставиха от БСП, министър Московски заяви днес, че няма сериозен повод да подава оставка или да иска оставката на ръководството на БДЖ. Ивайло Московски беше категоричен, че не ГЕРБ, а БСП ще бъде свързана със съсипването на железниците.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:29, 29.01.2018 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Като "неверни" определи Московски твърденията, изнесени от "Позитано". И се позова на числата.

Ивайло Московски - министър на транспорта: 2009 година заварихме БДЖ с 850 млн. задължения, които не се обслужваха и 68 млн. оперативна загуба. 2017-та година задълженията са 330 милиона с 15 млн. оперативна загуба.

Според него на базата на финансовите показатели на дружеството, БСП може да направи само два извода.

Ивайло Московски - министър на транспорта: Могат да кажат ние бяхме много корумпирани, съсипахме дружеството, доведохме го до технически фалит. Другото, което могат да кажат е - браво колеги, вие се справяте по-добре от нас.

Освен това - три институции вече проверяват полагането на извънреден труд в БДЖ, казаха от дружеството. Предстои тази година да се промени начина, по който се изчислява той и на практика да намалее с 30%.

инж. Любомир Илиев - управител "Товарни превози" БДЖ ЕАД: Това, което се съобщава в медиите, убийство, самоубийство, някой спи 4 часа, това е абсурд. Първо той е абсолютно доброволен, всеки машинист абсолютно доброволно поема да полага извънреден труд.

Ремонти на локомотиви не се извършват, защото няма къде, подчерта министърът. Прави се технически преглед и минимално санитарно обслужване на машините, които са на повече от 40 години. Във връзка с футболния отбор Локомотив БДЖ - от дружеството обясниха, че той няма нищо общо с тях, освен името. Нито една тренировка не е била през работно време.

Владимир Владимиров - "Холдинг БДЖ" ЕАД: Не е ползвана една стотинка от БДЖ и не е ползвано нищо от БДЖ. И това е така от самото създаване на този футболен отбор.

Сметната палата от три месеца проверява БДЖ и когато има резултати, те ще бъдат оповестени, заяви още Московски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вече е готов малкият хидрографски кораб на Агенцията за проучаване на река Дунав
Вече е готов малкият хидрографски кораб на Агенцията за проучаване на река Дунав
​България ще представи своята песен в първия полуфинал на Евровизия на 8 май
​България ще представи своята песен в първия полуфинал на Евровизия на 8 май