НОВИНИ

Ивайло Московски обяви мерки за борба с корупцията в ДАИ

Две седмици, след като ДАНС и ГДБОП разбиха мащабна схема за уреждане на изпити и събиране на данък "спокойствие" в Държавната автомобилна инспекция, транспортният министър Ивайло Московски представи екшън план за справяне с корупцията в сектора. Една от идеите е теоретичният изпит за шофьорска книжка да се провежда електронно в специална звукоизолирана кабина, така че да няма никакво съмнение за корупция. Московски призна, че разкритията в ДАИ са сложили тежко петно върху министерството и обясни, че премиерът не му е искал оставката, но той е готов да я подаде.

Александър Марков
от Александър Марков В. Богдански, М. Балканска
19:31, 13.04.2016
Чете се за: 01:49 мин.
У нас

С уговорката, че не може да коментира дали е знаел за акцията на ДАНС и ГДБОП, Ивайло Московски заяви, че инспекторатът към Министерството е извършил 9 проверки на ДАИ за последната година. 25 от 1200 служители в цялата страна вече са освободени. Агенцията ще бъде изцяло реорганизирана, за да няма струпване на свръхотговорности на едно място. Министърът е готов да понесе и своята отговорност.

;
Ивайло Московски, министър на транспорта, информ. технологии и съобщенията - С министър-председателя сме обсъдили темата с оставката и в момента не стои не дневен ред. Достатъчно е да ми каже една дума и си тръгвам на секундата. Към момента не ми е искал оставката.
;

Пред министрите днес премиерът посочи аргументите си да запази Московски - било абсурдно да се иска оставката му, при положение, че си е свършил работата и е допуснал да бъде разбита корупционната схема. Премиерът риторично задава въпроса - кой от министрите може да се закълне, че в министерството му не се краде, и допълва,че всички би трябвало да предават виновните на правосъдието.

;

За да пребори корупцията в бранша, Московски предлага кандидат-шофьорите да попълват листовките електронно, в изолирани кабини, в нов Квалификационен център към министерството. Ще се изгради нов екип за контрол, а Законът за движение ще бъде разделен на три.

;
Ивайло Московски, министър на транспорта, информ. технологии и съобщенията - Практическият изпит има видеокамера в автомобила и там по време на практическия изпит не сме засичали голям проблем. Той се записва от самото начало докрая, половин час видеокамерата работи и има видеонаблюдение. 16:49 - Идеята ни е да вържем това видеонаблюдение, да има опция гражданите, обществото да наблюдават през интернет, който има желание.
;

Не бяла стая, а прозрачна кабина тип аквариум - предлагат пък автоинструкторите. Според тях, идеята ще заличи корумпираните фирми на пазара, които позволяват всякакви схеми: решаване на листовки от втори човек с таблет и подсказване на отговорите в минислушалка въпреки видеонаблюдението в изпитните зали.

;
Йонко Иванов, предс. на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка - Могат да се пускат през 1,5 ч. тези изпити да се провеждат и, както се казва, почти през целия ден и ако Вие имате възможността да се явите, ако не сте успял да изкарате изпита първоначално, то в следващите 2,5 ч. бихте могли отново да се явите срещу съответното заплащане.
;

Експертите подкрепят идеята и даже се обявяват за стъпка напред - онлайн изпити. Категорични са, обаче, че за да се изсветли секторът, министерството трябва да изчисти некоректните фирми от най-ниско ниво.

;
Владимир Тодоров, предс. на Асоциацията на пострадалите при катастрофи - Ввсеки един регионален нач. на ДАИ знае кои фирми са коректни, кои изпълняват изискванията.
;

От 37 години Йордан Шопов има автошкола в Габрово - където ДАНС установиха най-много нарушения в ДАИ. Приветства идеята за изолирани кабинки. Твърди, обаче, че в учебните центрове изпитите се провеждали по закон, а манипулациите ставали в системата на ДАИ.

;
Йордан Шопов, автоинструктор и собственик на автошкола - Габрово - Всеки заинтересован учебен център може да проследи в реално време провеждането на изпита, ваучерите са познати на всички. Раздават се на курсистите. С тия ваучери могат да се проверяват резултатите само в учебния център. 01:16 - А как става вече бъркането в с-мата на ДАИ, за да се стига до такива дирижирани резултати, аз не съм компетентен да Ви кажа.
;

Екшън-планът на Ивайло Московски тепърва трябва да мине на обсъждане и да се гласува от депутатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вежди Рашидов: Българската култура вече се разпознава по света
Вежди Рашидов: Българската култура вече се разпознава по света
Благоевградски квартали седмици наред без вода
Благоевградски квартали седмици наред без вода